AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić je izjavio danas da je završena izrada projekta za rekonstrukciju i proširenje ulica Anfašističke borbe, Marka Hristića i Jurija Gagarina, kako bi mogle da prime povećan saobraćaj kada bude završena nova autobuska stanica u Bloku 42, na Novom Beogradu.

Kako je rekao, u petak je završena izrada projekta i ukupno će biti rekonstruisana površina od 12.000 metara kvadratnih.

- To je onaj potez ulica oko nove autobuske stanice u Bloku 42 i one će biti sve proširene ulice kako bi mogle da prime veći broj autobusa. Proširujemo sve te ulice za po jednu saobraćajnu traku, koja će biti širine oko 3,5 metra i dužine oko 980 metara - rekao je Vesić gostujući na Pinku.

Najavio je da će, kroz rekonstrukciju, biti urađena i nova tramvajska stajališta u ulicama Jurija Gagarina i Antifašističke borbe, kao i da će biti rekonstruisana postojeća i urađena nova biciklistička staza širine 2,2 metra.

Vesić kaže da je ukupna vrednost investicije između 330 i 340 miliona dinara.

- Čim budu radovi na stanici ušlu u grubu fazu na staničnom platou, mi ćemo početi da radimo te saobraćajnice i zavrsićemo ih za devet meseci. Trenutno se radi aneks između železničke i autobuske stanice, vrednost je oko 120 miliona dinara i to će biti gotovo do kraja godine.

Vesić je rekao da se pripremaju i da urade parking za 194 mesta ispod stubova gde su urađene pristupne saobraćajnice od Tošinog bunara do mosta na Adi.

Vesić je dodao da će "tender za izvođenje biti raspisan veoma brzo, odmah po dobijanju građevinske dozvole", kao i da će radovi trajati šest meseci.

- Čekamo građevinsku dozvolu svaki dan, a vrednost će biti 28 miliona dinara i odmah ćemo krenuti u izradu. Pripremamo ceo taj kraj okolo kako bi se primio povećan saobraćaj kada bude otovorena nova autobuska stanica.

Gradski menadžer je rekao da je u planu da se proširi i prilaz mostu na Adi, zato što most nema nikakvog smisla bez pristupnih saobraćajnica, koje prethodna vlast u gradu nikada nije završila.

- Tek prošle godine smo završili pristup sa Tošinog bunara do mosta i sada predstoji gradnja pristupne soabraćajnice od Rakovice i Vidikovca do mosta na Adi. Prva faza je izmeštanje korita Topčiderske reke, što trenutno radimo i onda ćemo moći da proširimo Bulevar patrijarha Pavla da ima šest traka, što će biti glavni ulaz na most na Adi - rekao je Vesić.

On je naveo da gradska vlast ima i projekat za gradnju topčiderskog tunela kod Topčiderskog brda i da je vrednost te investicije oko 75 milona evra, kao i da će taj tunel izlaziti kod Autokomande, to jest skoro na autoput.

- Kada budemo uradili ove pristupne saobraćajnice, vrednost će biti između 70 i 80 milona evra, a treba nam još oko 150 miliona evra da završimo da taj most na Adi bude funkcionalan. To je jedan od većih saobraćajnih problema koji hoćemo da rešimo - naglasio je Vesić.

#Goran Vesić

#Rekonstrukcija

'