AKTUELNO

U odnosu na prošlu godinu na konkurs koji je sinoć završen stiglo je oko 15 odsto zahteva manje.

Na konkursu za mesto u beogradskim predškolskim ustanovama stiglo je oko 19.500 zahteva roditelja i staratelja za 7.512 slobodnih mesta, izjavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

On je kazao da je u odnosu na prošlu godinu na konkurs koji je sinoć završen stiglo oko 15 odsto zahteva manje i da je oko 45 odsto zahteva stiglo elektronski, što je rast broja onlajn prijava u odnosu na prošlogodišnjih 36 odsto.

Najveće interesovanje za vrtiće je u Novom Beogradu, na Čukarici i Voždovcu budući da su samo ove tri opštine primile oko 7.500 zahteva roditelja, dok je najmanji broj zahteva podnet u Barajevu, Sopotu i na Savskom vencu, naveo je Gak.

Rekao je da u Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu tokom dve nedelje podnošenja zahteva nije stigla nijedna prijava roditelja na bilo kakve neregularnosti.

"Dnevno je u proseku stizalo oko 2.000 zahteva, upisne komisije su imale pune ruke posla, ali sada ih čeka najvažniji deo, rangiranje uz striktno poštovanje kriterijuma što ćemo strogo kontrolisati", kazao je Gak.

Prema njegovim rečima, narednih dana upisne komisije će razmatrati sve pristigle zahteve i nakon analize podataka biće jasnija slika potreba za mestima u vrtićima.

"Očekujemo i zahteve roditelja predškolaca, zakonski obaveznog pripremnog programa, onih koji do sada nisu išli u vrtić i potrebno je da podnesu zahtev, a mnogi roditelji konkurišu na više opština što povećava broj zahteva. Takodje, imamo i one koji već koriste subvenciju Grada za boravak dece u privatnim vrtićima, ali žele da budu i na listi čekanja za mesto u državnom, pa formalno podnose zahteve", rekao je Gak. ;

#Slavko Gak

#Vrtić

'