AKTUELNO

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici obišli su danas Nacionalnu laboratoriju za analizu vode, vazduha i zemljišta Agencije za zaštitu životne sredine, gde im je predstavljen rad nove laboratorijske opreme i instrumenata visoke tehnologije, koji su dobijeni donacijom EU.

Novom opremom dobijenom iz projekta IPA 2012 "Uspostavljanje integrisanog sistema monitoringa životne sredine u oblasti kvaliteta vode i vazduha" omogućena je nova metoda obrade uzorka, odnosno kvalitet analize podataka koji je u potpunosti harmonizovan sa evropskom legislativom i evropskim standardima, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Kako je naglasio Fabrici, u okviru ovog projekta Evropska komisija je donirala blizu dva miliona evra za nabavku uređaja za analizu kvaliteta vode i softvera za kvalitet vazduha.

- Izveštaj o napretku Srbije u procesu otvaranja Poglavlja 27 pokazuje da Srbija napreduje u ovoj oblasti. Međutim, potrebna su veća izdvajanja za zaštitu životne sredine u Srbiji, da se zaštita životne sredine prepoznaje kao oblast za veća ulaganja i veće investicije, jer je zelena ekonomija budućnost. Očekujemo da će Srbija doprineti ostvarivanju evropskih ciljeva čistije životne sredine i boljeg privrednog rasta, i u tom smislu, Evropska unija će i dalje nastaviti da pruža punu pomoć i podršku - istakao je Fabrici.

Ministar Trivan je izrazio zahvalnost na pomoći EU i podršci koju ukazuje Srbiji u aktivnostima na unapređenju zaštite životne sredine.

Foto: Tanjug

- Zahvaljujući dobijenoj vrednoj opremi Republika Srbija se kroz Agenciju za zaštitu životne sredine pozicionirala kao lider kvaliteta podataka iz oblasti životne sredine u regionu, ali je to samo početak. U Srbiji još uvek monitoring i analiza stanja životne sredine nisu na zadovoljavajućem nivou, potrebno je ulaganje više sredstava da on bude bolji, kao što je povećanje broja mernih stanica - naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, potrebno je mnogo više ulaganja u zaštitu životne sredine, kako bi stvorili preduslove za veće investiranje u ekologiju.

- Moramo dostići nove tehnologije, nov način rada, a pre svega, novo razumevanje smisla i značaja zaštite životne sredine - rekao je Trivan.

Oblast životne sredine u narednim godinama čekaju ulaganja od 15 milijardi evra, a dobijenom opremom kojom je omogućeno unapređenje sistema monitoringa statusa voda u Srbiji, posebno sa aspekta određivanja opasnih i štetnih materija koje se ispuštaju u površinske vode i bolje praćenje prisustva supstanci navedenih u Direktivi o ekološkim standardima kvaliteta, može se reći da je taj put za Srbiju započeo, istakao je ministar Trivan, poželevši "dobrodošlicu u zelenu budućnost".

#Goran Trivan

#Sem Fabrici

#ekologija

'