AKTUELNO

Gradski menadžer je istakao da će Grad pomagati poljoprivrednike na nekoliko načina i to podsticajnim sredstvima koja ćemo mi davati, pomaganjem poljoprivrednim proizvođačima da dođu do stranih fondova, pre svega do fondova Evropske unije.

Grad Beograd će ubuduće ulagati mnogo više u poljoprivredu, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i dodao da će gradske vlasti u narednom periodu poljoprivrednike pomagati finansijski, ali i na druge načine.

Vesić je rekao je da je Beograd prepoznao potencijale koje grad ima u oblasti poljoprivrede i naglasio da će se Grad ubuduće mnogo više baviti i poljoprivredom i pomaganjem samim poljoprivrednicima.

- Mi kao Grad Beograd se nismo puno bavili poljoprivredom u prošlosti, to je bila velika greška, mi imamo 220.000 hektara poljoprivrednog zemljišta od čega je 150.000 obradivog zemljišta i posle građevinarstva i turizma poljoprivreda je druga rastuća privreda u Beogradu. Mi smo prepoznali to pre nekoliko godina i ulaganje u poljoprivredu. Imamo konkurse gde pomažemo poljoprivrednicima - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

On je dodao da će Grad pomagati poljoprivrednike na nekoliko načina i to podsticajnim sredstvima koja ćemo mi davati, pomaganjem poljoprivrednim proizvođačima da dođu do stranih fondova, pre svega do fondova Evropske unije.

- To je upravo ono što mi danas radimo, nastupamo na sajmovima, predstavljamo naše poljoprivredne proizvođače gde mogu da plasiraju svoju robu i to je možda najveća pomoć koju možemo da im damo - dodao je Vesić.

Foto: Tanjug

On je najavio osnivanje posebnog sekreterijata za poljoprivredu u Beogradu i pomoć poljoprivrednicima u stvaranju njihovih brendova jer će im to, kako kaže, olakšati i povećati prodaju.

Treba im pomoći da naprave brendove jer kada imaju svoj brend onda će lako moći da prodaju. To je nešto što nas čeka u budućnosti i to je nešto što ćemo uraditi. Prvo što želim da kažem je da ćemo mi u narednom periodu napraviti poseban sekretarijat za poljoprivredu jer to poljoprivreda u Beogradu zaslužuje. Radimo zajedno sa Republikom Srbijom na pretvaranju veletržnice u Beogradu u nacionalnu veletržnicu. Uspeli smo u poslednje dve godine da izgradimo jednu modernu halu. Pregovaramo sa Republikom Srbijom i ministarstvom poljoprivrede da zajednički nastavimo ulaganje u tu veletržnicu jer ona postaje nacionalna i to će biti velika pomoć poljoprivrednim proizvođacima ne samo u Beogradu već i u celoj Srbiji - rekao je Vesić.

Predsednik opstine Grocka Dragoljub Simonović rekao je da se u Beogradu u poslednje dve godine značaj pridaje razvoju poljoprivrede zahvaljujuću pomoći koji Grad Beograd pruža poljoprivrednicima.

- Mi smo dosli sa pedesetak naših poljoprivrednika, sam čin ovog štanda pokazuje da će Beograd da posveti posebnu pažnju poljoprivrednicima i njegovim proizvođačima. Ono što je značajno promenjeno u poslednje dve godine je to što je Beograd poljoprivrednicima posvetio posebnu pažnju. U narednom periodu ćemo usavršiti još neke stvari koje se tiču naših proizvođača i ljudi su videli značajni pomak - rekao je Simonović.

#Goran Vesić

#Novi Sad

#Poljoprivreda

'