AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović otvorio je danas seminar o borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala u Ambasadi Francuske u Beogradu i poručio da je međunarodna policijska saradnja važan preduslov za uspešnu borbu protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala, kao i potencijalnog terorizma.

- Kriminalne grupe ne poznaju granice i za njih ne postoje ni prepreke, ni etničke barijere, ni druge smetnje u saradnji. Svedoci smo terorističkih napada koji nažalost nisu zaobišli ni Francusku. Borba protiv terorizma i organizovanog kriminala ne može da se vodi na jednom koloseku i ne može da bude posao jedne zemlje - kazao je ministar.

Dodao je da se, kako bi se krijumčarima ljudi i potencijalnim teroristima stalo na put, mora delovati udruženo.

- Upravo takva vrsta saradnje odlikuje partnerstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Francuske koje se godinama unazad unapređuje i produbljuje - kazao je Stefanović i naveo da je saradnji dve policije doprinelo i potpisivanje protokola o osnivanju stalne kriminalističko obaveštajne jedinice dva ministarstva 2016. godine.

Srpska policija sa francuskom policijom ostvaruje jednu od najintenzivnijih saradnji, kazao je Stefanović i dodao da o tome svedoči i razmena oko 2.000 operativnih informacija na godišnjem nivou, te da saradnji doprinose i tvining projekti.

-Srbija je zemlja otvorena za saradnju, spremni smo da se zajedno borimo za bolji život i sigurnost svih građana Evrope, stvorimo bolju perspektivu generacijama koje dolaze. Ministarstvo unutrašnjih poslova i svi naši pripadnici nastaviće da budu pouzdan partner u borbi protiv savremenih izazova i pretnji i da budu neko na koga Francuska može da se osloni - kazao je Stefanović.

Foto: Tanjug

Podsetio je da su Srbija i Francuska tradicionalno prijateljske zemlje, koje su zajedno prošle dug put i ostvarile značajan napredak u političkoj, bezbednosnoj, ekonomskoj saradnji.

- U godini kada slavimo jubilej 100 godina od završetka Velikog rata i savezništa u tom ratu u kojem su Srbija i Francuska iskovale neraskidivo prijateljstvo treba da podsetimo da su naši dobri odnosi dokazani u ratovima koji su vođeni, ali i time što danas zajedno čuvamo mir u Evropi - naveo je ministar unutrašnjih poslova.

- Prioritet operativne saradnje između francuske i srpske policije je borba protiv terorizma, ilegalne trgovine oružjem i protiv ilegalnih migracija - kazao je Mondolini i dodao da je pravosudna bilateralna saradnja dve zemlje izuzetna, te da počiva na modernim instrumentima saradnje.

Navodeći da je 10. aprila 2013. godine potpisana zajednička francusko-srpska deklaracija o saradnji u oblasti organizovanog kriminala, Mondolini je kazao da je to po prvi put da je Francuska potpisala jedan takav protokol sa nekom zemljom izvan EU.

- Ovaj instrument međunarodne saradnje je najrazvijenija forma borbe protiv mreža organizovanog kriminala i omogućava da se ujedine pravosudna i policijska sredstva svake od ovih država kako bi se rasformisale te mreže sa moćnom strukturom. To pokazuje volju Srbije da se otvori za instrumente pravosudne saradnje koji su stvoreni u okviru EU - kazao je Mondolini.

Direktorka Nacionalnog instituta za visoke studije bezbednosti i pravde (INHESJ), koji je organizator dvodnevnog seminara u Beogradu, Elen Kazo - Šarl navela je da su i ispred Srbije i Francuske izazovi koji su zajednički za sve evropske zemlje.

- Kriminalne mreže deluju prekogranično, ilegalna trgovina oružjem, narkoticima i ljudima se grana ovde kao i u našoj zemlji. Srbiju, kao i Francusku, pogađaju radikalizacija među mladima i povratak džihadista sa Bliskog istoka - kazala je Kazo Šarl.

Dodala je da je saradnja između srpske i francuske policije realnost, posebno u borbi protiv terorizma, ali da mora još da bude jača, kao i saradnja između pravosudnih organa Srbije i Francuske. INHESJ je osnovan 2009. godine, a bavi se pripremom kadra visokog nivoa iz Francuske ili stranih zemalja za vršenje dužnosti u oblastima bezbednosti i pravde.

Poverene su mu tri misije i to: misija obuke, studijska i istraživačka misija i misija strateškog razmatranja.

#Francuska

#Nebojša Stefanović

#Terorizam

'