AKTUELNO

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, tokom koje će biti čitane tri molitve, danas se obeležava slava grada Beograda - Vaznesenje gospodnje, Spasovdan.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović čestitao je svim Beograđanima krsnu slavu prestonice.

- Želim svima puno uspeha i sreće u ovoj godini, da nas čuva Gospod Bog i da nastavimo da volimo naš Beograd kao i dosad - poručio je Mladenović.

Sveta liturgija u glavnom gradu upravo počinje, a njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej stigao je u Vaznesenjsku crkvu.

Foto: RTV Pink

- Liturgiju produžavamo litijom i to je nešto što je posebno za našu slavu. Litija koja se kreće ulicama grada obnovljena je 1992. godine kada ju je poveo patrijarh Pavle. Litija je imala simboliku oslobađanja i Beograda, ali i Srbije, od stega koje trajale od Drugog svetskog rata - pojasnio je zamenik gradonačelnika.

Mladenović je podvukao da je Vaznesenje Hristovo veliki hrišćanski praznik koji označava prelazak Hrista na nebo i pokazivanje Hrista njegovim učenicima. S tim u vezi, obnova Beograda koja je trajala vekovima jeste simbolika obeležavanja ove slave.

- Slava je uspostavljena još početkom 15. veka. Kada je despot Stefan Lazarević postavio Beograd kao prestonicu Srba i srpstva, uzeo je Vaznesenje Gospodnje kao slavu Beograda, a Bogorodicu kao zaštitnicu glavnog grada. Od tada proslavljamo ovaj praznik - rekao je Mladenović.

Kako ističe, svaki Beograđanin treba da obeleži današnji dan i veliki hrišćanski praznik.

Litija će krenuti od Vaznesenjske crkve ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, a prva molitva će biti kod hotela Moskva, odnosno kod Terazijske česme. Litija se nastavlja Knez Mihailovom, Pariskom ulicom do Saborne crkve, gde će biti druga molitva, a zatim se spuštamo u Brankovu ulicu i u Kraljice Natalije. Krug se zatvara u Vaznesenjskoj crkvi, a u porti Hrama biće održan pomen za sve postradale u našem glavnom gradu - kaže Mladenović.

Foto: Tanjug

On je dodao da će svečani prijem po tradiciji biti upriličen u popodnevnim satima u Starom dvoru.

- Očekujemo veliki broj Beograđana koji će se pridružiti litiji i molitvi za dobrobit našeg glavnog grada. Upravo u ovakvom raspoloženju treba da proslavimo krsnu slavu našeg Beograda - rekao je Andreja Mladenović.

#Andreja Mladenović

#Spasovdan

'