AKTUELNO

U Beogradu će 5. i 6. novembra biti održan Međunarodni sajam visokokvalitetne hrane "Belgrade Food Show", koji će okupiti najbolje srpske i regionalne proizvođače visokokvalitetne hrane i pomoći pozicioniranju Srbije kao lidera u regionu Jugoistočne Evrope u toj industriji.

To je najavljeno na današnjoj konferenciji u beogradskom hotelu "Crown Plaza", na kojoj je govorio i gradski menadžer Goran Vesić.

On je naveo da u Beogradu ima 220.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 150.000 hektara obradivog zemljišta.

Istakao je da je poljoprivreda, uz građevinarstvo i turizam, najbrže rastuća privredna grana u Beogradu i da je grad u poslednjih nekoliko godina učinio dodatne napore kako bi stimulisao poljoprivrednu proizvodnju.

- U budžetu za ovu godinu odvojili smo 180 miliona dinara za poljoprivredne proizvođače - za mehanizaciju, stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo i pčelarstvo - rekao je Vesić i naveo i da su u toku javni konkursi, a da je do sada već stiglo više od 1.600 prijava.

Grad Beograd svake godine izdvaja sve više podsticajnih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji, rekao je Vesić i dodao da to jasno pokazuje čvrstu odluku grada da se poljoprivredom bavi organizovanije, jer je poljoprivreda velika šansa za Beograd.

S tim u vezi, Vesić je podsetio da je za tu namenu u 2015. godini izdvojeno 22 miliona dinara, u 2016. 44 miliona, a u 2017. 120 miliona dinara.

Foto: Tanjug

Vesić je najavio da je u planu osnivanje posebnog sekretarijata za poljoprivredu i dodao da je grad u prethodne dve godine izgradio prvu halu na Veletržnici Beograd.

- Sada smo u pregovorima sa Ministarstvom poljoprivrede da beogradska Veletržnica, preraste u nacionalnu. Prema projektu koji imamo, potrebno je uraditi još dve have i te hale će uraditi Republika, a onda ćemo zajedno, grad i republika, biti vlasnici te nacionalne Veletržnice-  rekao je Vesić.

On je istakao značaj sajmova, i dodao da se grad trudi da imamo što više sajmova, jer na taj način želimo da pomognemo da naši brendovi budu prepoznati u svetu.

Vesić je naveo da je grad prisutan na mnogim sajmovima i podsetio da je u toku 85. Novosadski sajam poljoprivrede na kojem Beograd ima svoj štand.

Predsednik novoosnovane Asocijacije za promociju srpske hrane Robert Čoban je rekao da je cilj te organizacije jačanje prehrambene industrije kroz promociju i pozicioniranje srpske hrane kao prepoznatljivnog brenda.

- Pored želje da ovaj sajam bude vodeći događaj prehrambene industrije u ovom delu Evrope, Asocijacija će organizovati i niz drugih promotivnih aktivnosti koje će prethoditi ovom događaju - rekao je Čoban.

On je daodao da će se već ovog leta domaći proizvođači i start ap preduzeća predstaviti na najvećem sajmu visokokvalitetne hrane "Summer fancy food show", od 30. juna do 2. jula, u Njujorku.

Kako je rekao, tu će se predstaviti devet srpskih proizvođača visokokvalitetne hrane i sedam start ap preduzeća.

Foto: Tanjug

Direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović je rekao da oni podržavaju inicijatvu Asocijacije za promociju srpkse hrane, pošto postoji veliki potencijal za promociju domaće prehrambene industrije, a međunarodni sajmovi su, dodao je, jedan od najznačajnijih načina da se to i postigne.

- Time se ne podiže samo svest o kvalitetu srpske hrane, već i otvara mogućnsot za veću prodaju i izvoz - rekao je Pavlović.

Pored predstavljanja proizvođača kvalitetne hrane iz Srbije i regiona, na sajmu u novembru, biće organizovane prezentacije o temama iz industrije i panel diskusije, predstavljeni konkursi za početnike u prehrambenoj industriji... Iako je reč o poslovno orijntisanom sajmu, drugi dan će biti otvoren za posetioce, koji će moći da uživaju u vrhunskim proizvodima.

#Beograd

#Hrana

#sajam

'