AKTUELNO

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i generalni direktor Državne korporacije za nuklearnu energiju 'Rosatom' Aleksej Lihačov potpisali su dokument o saradnji u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja i primeni nuklearne energije u mirne svrhe, saopštio je danas kabinet ministra.

- Potpisivanjem ovog dokumenta postavljen je okvir za saradnju u sferi atomske energije i njenog mirnog korišćenja u medicini, poljoprivredi i industriji - rekao je Popović.

Kao prioritetne pravce dokument, kako se navodi, predviđa podršku u stvaranju i razvoju nuklearne infrastrukture u Srbiji, usmerenoj na korišćenje nuklearne energije u mirne svrhe.

Predviđen je i razvoj nuklearne medicine, primena radiacionih tehnologija u poljoprivredi i industriji, povećanje kvalifikacija administrativnog, naučnog i tehničkog kadra u oblasti primene nuklearne energije u mirne svrhe kroz obuku i istažiranje.

Najavljeno je da će biti formirana radna grupa Srbije i Rusije sa ciljem pronalaženja mogućnosti realizacije zajedničkih projekata.

Pročitajte još: VUČIĆ ZA FAJNENŠEL TAJMS: Bez rešenja za Kosovo, prva kriza će nas uništiti!

#Ministarstvo prosvete | nauke i tehnološkog razvoja

#Nenad Popović

#Rusija

#Srbija

'