AKTUELNO

Osam godina od izgradnje novog Avalskog tornja proslavljeno je danas kulturno-umetničkim programom i brojnim manifestacijama.

Proslavi rođendana tornja na Avali prisustvovali su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i brojni građani.

Ljajić je rekao je da pre godinu dana nije bilo sadržaja na Avali, a da je sada napravljeno nekoliko objekata sa različitim progamom. Ministar je najavio i da se pripremaju novi sadržaji, kako bi se do 2020.godine upotpunio prostor oko Avalskog tornja i dodao da očekuje da toranj ove godine poseti više od 200.000 ljudi.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da danas vidimo novu sliku Avale, različitu od one od pre osam godina.

- Pre osam godina na ovom mestu bio je samo toranj. Sada je tu nekoliko sportskih terena, novih restorana, kafića...a zahvaljujući Turskoj agenciji za saradnju i komunikaciju postavljene su i kućice za suvenire i drugi sadržaji. Tako da sad ima više razloga da građani dođu na Avalu - poručio je gradonačelnik.

On je istakao da je samo prošle godine u odnosu na 2016. godinu bilo 15 odsto više turista na Avali, a u Beogradu 20 odsto više noćenja.

- Ispred nas je velika odgovornost, da nastavimo da gradimo, napravimo gondolu, panoramski točak, sredimo put ka Avali - poručio je gradonačelnik.

Foto: Tanjug

Javno preduzeće "Emisiona tehnika i veze" organizovalo je, povodom osme godišnjice Avalskog tornja kulturno-umetnički program u okviru kojeg su nastupili tri kuda, grupa "Čudesmo", ansambl za decu "Artišlab" i Stiv Hanington, koji je na Avalu "doneo" afro i fanki ritmove.

Posetiocima je najzanimljiviji bio spust užetom sa 106-og metra Avalskog tornja, na koji su se usudili i ministar Ljaljić i gradonačelnik Mali, a njihovu hrabrost su prisutni nagradili aplauzom.

- Težak je samo prvi deo dok ne krenes, ali pogled na Beograd je prelep - istakao je Mali nakon spuštanja niz uže. Na celom kompleksu Avalskog tornja tokom dana biće organizovane brojne kreativne i edukativne raidonice, promocija zdrave hrane domaćina sela podno Avale i brojni sadržaji za najmlađe, kao što je karting staza i gađanje strelom.

Foto: Tanjug

Ljajić i Mali se spustili užetom sa Avalskog tornja

Ljajić i Mali spustili su se užetom sa 106-og metra Avalskog tonja. Potez ministra i gradonačelnika prisutni posetioci nagradili su aplauzom, a oni su kazali da nisu bili uplašeni, osim na samom početku kada je trebalo da preskoče ogradu i počnu sa spuštanjem. - Težak je samo prvi deo dok ne krenes, ali pogled na Beograd je prelep - istakao je Mali nakon spuštanja niz uže. Inače, danas je proslavljen osmi rođendan Avalskog tornja, a osim spusta užetom koji je organizovao Avantura park, posetioci su tokom dana u prilici da uživaju u kulturno-umetničkom programu i sadržajima za najmlađe.

#Avala

#Avalski toranj

'