AKTUELNO

Obeležava se Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, a državnu ceremoniju će predvoditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

Komemoracija će biti održana kod Spomenika "Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu" u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti "Staro sajmište" na Novom Beogradu.

Nakon polaganja venaca i odavanja počasti, ministar Đorđević obratiće se prisutnima.

Ceremoniji će prisustvovati i preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, predstavnici Saveta Romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani.

Ovaj dan posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovečnim usmrćivanjima tokom Drugog svetskog rata.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se 22. aprila u spomen na taj dan 1945. godine kad je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Sistem koncentracionih logora "Jasenovac" predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu.

U periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, sistem koncentracionih logora obuhvatao je više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i BiH.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944.

#Holokaust

#Jasenovac

#Zoran Đorđević

#žrtve

'