AKTUELNO

- Ne sećamo se komandanta, ne sećamo se imena ratova, ne sećamo se gde su se vodili, koliko je srpskih glava palo u njima, ne sećamo se ko nam je tada bio prijatelj, jedva znamo ko nam je bio i neprijatelj, ne sećamo se skoro ničega - rekao je ministar odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je poražavajuća činjenica to što je dozvoljeno da deca i mladi ne znaju kako je Srbija izvojevala slobodu i postala nezavisna, i naglasio da narod koji zaboravi svoju prošlost nema budućnost.

- Prošlo je samo 140 godina u istoriji našeg drevnog i strpljivog naroda, a mi smo dozvolili sebi da o srpsko-turskim ratovima s kraja 19. veka ne znamo skoro ništa", rekao je Vulin u Vojnom muzeju na otvaranju izložbe "Srpsko turski ratovi 1876-1878. i sticanje nezavisnosti Kneževine Srbije - povodom Dana Vojske Srbije.

On je rekao da je izložba u Vojnom muzeju na Kalemegdanu važna zbog podsećanja na te značajne događaje i dodao da je to i svrha te ustanove.

- Ne sećamo se komandanta, ne sećamo se imena ratova, ne sećamo se gde su se vodili, koliko je srpskih glava palo u njima, ne sećamo se ko nam je tada bio prijatelj, jedva znamo ko nam je bio i neprijatelj, ne sećamo se skoro ničega - rekao je Vulin.

On je dodao da se sloboda nikada ne dobija, nego se uvek izbori i da ta reč zapravo određuje srpski narod, njegovo sećanje, prošlost, ali i budućnost.

- Napustimo li san o slobodi, zaboravimo li njegovu vrednost, prestanemo li da budemo spremni da platimo svaku cenu da bismo bili slobodni, onda ne možemo da se nadamo budućnosti u kojoj vredi živeti i u kojoj vredi trajati - rekao je Vulin.

Načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić istakao je da izložba ima za cilj da posetiocima približi važne događaje novije srpske istorije u okviru šest kompozicija koje svedoče o početku rešavanja velike istočne krize i ustanku srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, prikazani su i retki primerci uniformi, oružja, vojne opreme, odlikovanja i povelja zaraćenih država i saveznika, više od 100 reprodukcija fotografija i litografija kao i nekoliko retkih sačuvanih zastava iz tog perioda.

Autor izložbe je muzejski savetnik Vojnog muzeja Anđelija Radović, a postavka će za sve posetioce u galeriji Vojnog muzeja biti otvorena do 31. maja.

#Aleksandar Vulin

#Istorija

#Rat

#Srbija

'