AKTUELNO

Kako je za NOVO JUTRO rekla doktorka Vesna Jovanović, stalni sudski veštak, u svim zemljama gde su ozbiljno razvijeni zdravstveni sistemi, za svaku proceduru, za svaku intervenciju, pa i za bilo šta što dobijete od lekova, morate da date pisanu saglasnost.

- Lekarska odgovornost i lekarska greška će u našoj zemlji, postepeno sa margina doći u focus, kao i svuda u svetu. Zakonodavstvo jasno predviđa različite vrste odgovornosti, krivičnu, građansko pravnu i etičku – rekla je prim.dr Vesna Jovanović, stalni sudski veštak.

Kako kaže, da bi nešto bilo proglašeno lekarskom stručnom greškom, mora da se poklopi više faktora, kako je rekla nije dovoljno da bude loš rezultat lečenja.

- Loš rezultat lečenja nije apriori lekarska greška. Mora da bude dokazano da nije pružena pažnja dobro stručnjaka. Da nije postojala pažnja ili da je došlo do postupanja suprotnog pravilima struke, ili da je se dokaže da određeni lekar nije pružio ono što bi isti specijalista u sličnim uslovima pružio nekom drugom – rekla je Jovanović.

Ona je dodala da svi moraju da budu odgovorni u svom poslu, ali i da pacijenti treba da budu upoznati sa time šta je potencijalni ishod lečenja.

- Postoje dve vrste lekarske stručne greške. U užem smislu kada postoji greška koja se dokazuje da li postoji ili ne, i dokazivanje da li je pacijent obavešten o načinu svog lečenja. Za pacijenta je isto da li je dokazao da je lekarska greška počinjena ili ne, i da li je bio obavešten o tome kakav će biti rezultat, kao i šta je ono što sledi, i kakav niz događaja može da očekuje u toku lečenja – rekla je Jovanović.

Foto: Printscreen

- Građani najčešće podnose prijave upravo zbog nesavesnog lečenja i zbog nepoštovanja protokola lečenja, koga mi praktično i nemamo. Problem je u tome što ogroman broj lekara je zaista savesan ali postoji određeni mali broj koji se ne bavi strukom u smislu u kom bi trebalo, olako smatra svoj posao i olako dolazi do grešaka – rekao je advokat Nikola Sekulić.

- U svim zemljama gde su ozbiljno razvijeni zdravstveni sistemi, za svaku proceduru, za svaku intervenciju, pa i za bilo šta što dobijete od lekova, vi morate da date pisanu saglasnost. Najbolje je da bude pisana. Mi smo jedna od retkih zemalja gde je pitanje lekarske greške pitanje krivične odgovornosti – rekla je Jovanović.

Foto: Printscreen

Kako kaže, svuda u svetu to je samo pitanje naknade štete.

- U praksi pravični sud nije vezan krivičnom odlukom, oni utvrđuju na osnovu čega postoji nesavesno lečenje pa na osnovu toga se sud opredeljuje za visinu naknade štete – rekao je Sekulić.

#Nikola Selaković

#Srbija

#Sud

#Vesna Jovanović

#Zakon

#Zdravlje

'