AKTUELNO

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan održao je danas sastanak sa predstavnicima opštine Varvarin, koje je predvodio predsednik opštine Vojkan Pavić, a na sastanku su posebno izdvojena pitanja realizacije započetih projekata u vezi s upravljanjem otpadom i prečišćavanjem otpadnih voda na teritoriji Opštine.

Trivan je izrazio podršku Opštini u rešavanju ključnih ekoloških problema koji bitno opredeljuju kvalitet života stanovnika Varvarina.

- Za zaštitu životne sredine, manjim lokalnim samoupravama često nedostaju sredstva, ali i stručni kapaciteti za izradu projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov u rešavanju ekoloških pitanja kao što je upravljanje otpadom i prečišćavanja voda - rekao je Trivan.

Ministarstvo je u potpunosti otvoreno i na raspolaganju za svaku pomoć lokalnim samoupravama, uz otvorenu pravovremenu dvosmernu komunikaciju, dodao je on.

- Ministarstvo zaštite životne sredine će se posebno angažovati na stručnoj pomoći lokalnim samoupravama kako bi se uspešno izborile sa ozbiljnim ekološkim problemima. Istovremeno, od velikog je značaja i kada se opštine kao što je Varvarin zalažu za projekte zaštite životne sredine i imaju viziju -dodao je Trivan, saopštilo je Ministarstvo.

Od upornosti i agilnosti opština zavisiće i brzina realizacije projekata, zaključio je ministar na sastanku.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Mubarak Said Al Daheri na kurtoaznom sastanku razmenili su mišljenja, informacije i predloge moguće saradnje u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan je ukazao da dobri bilateralni odnosi dve zemlje, privredni i ekonomski, daju široki okvir za intenziviranje saradnje i u oblasti zaštite životne sredine.

Foto: Tanjug

- Zaštita životne sredine je najperspektivnija oblast za investiranje u Republici Srbiji. Potrebne su nam investicije i savremene tehnologije, posebno u sektoru otpada i otpadnih voda. Jedan od modela za investiranje može biti kroz javno-privatno partnerstvo, poput modela kakav je primenjen u beogradskoj Vinči - rekao je Trivan, saopštilo je Ministarstvo.

Al Daheri je istakao podršku njegove zemlje i naglasio da svakako postoji prostor za saradnju i pomoć UAE Srbiji u oblasti zaštite životne sredine.

Naveo je da UAE sarađuju sa velikim brojem zemalja u oblasti zaštite životne sredine, da imaju dobra rešenja u zaštiti ptica, u sektoru prerade otpada i otpadnih voda, i ukazao na primenu visokih standarda u toj oblasti.

Ministar Trivan i ambasador Al Dehiri su se saglasili da uzlazni trend odnosa dve zemlje, uz jačanje saradnje na privrednom i ekonomskom planu, ujedno daje zamah i ostvarivanju saradnje u primeni novih znanja i standarda i unapređenju zaštite životne sredine u Srbiji.

Pročitajte još: Uručene nagrade pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

#Goran Trivan

#Ministarstvo

'