AKTUELNO

Škole u Srbiji mogu da osnivaju učeničke zadruge, koje će se baviti uslužnim delatnostima, proizvodnjom i prodajom predmeta, prikupljanjem sekundarnih sirovina, prodajom udžbenika, što je sve predviđeno reformskim zakonima koji su usvojeni krajem prošle godine.

U međuvremenu, Ministarstvo prosvete izradilo je i poseban Pravilnik o školskim zadrugama koji uskoro trebalo da bude usvojen, a koji reguliše osnivanje zadruga u osnovnim i srednjim školama.

Osnivanje zadruga je predviđeno kako bi se kod učenika razvijale vannastavne aktivnosti i preduzetnički duh. Sskole koje budu imale zadruge mogu da nabavljaju udžbenike direktno od izdavača bez posrednika, te će tako roditelji jeftinije plaćati udžbeničke komplete.

- Svaki izdavač daje rabat zadruzi, odnosno davao je ranije posrednicima. Zadruga će od tog rabata da pokrije troškove distribuiranja, štampanja uplatnica, deo zadržati za sebe za pokretanje proizvodnje, a jedan deo može da usmeri da ti udžbenici budu jeftiniji roditeljima - kaže savetnik ministra prosvete Gordana Stepić.

Ona je pojasnila da u učeničkim zadrugama mogu da rade učenici, roditelji učenika i nastavnici koji time mogu da ostvare određene prihode.

Pravilnikom je jasno definisano kako se raspoređuje dobit zadruge. Najpre se novac izdvaja za pokriće gubitaka iz prethodnog perioda, ukoliko ih ima, a zatim se ulaže u unapređenje rada zadruge, za kupovinu udžbenika, finansiranje ekskurzija, prevoza socijalno ugrožene dece, kupovinu nastavnih sredstava.

- Kada se podmire sve ove stavke najviše 25 odsto dobiti može da se koristi za nagrađivanje zadrugara. Roditelji i nastavnici koji su učestvovali u prihodovanju mogu da dobiju i novčanu nagradu, dok je za učenike predviđeno da to bude plaćanje ekskurzije, prevoza, udžbenika - pojasnila je Stepić.

Ona je navela da u pojedinim školama već dobro funkcionišu učeničke zadruge. U Prvoj obrenovačkoj osnovnoj školi zadruga postoji od 1974. godine i bavi se izradom ukrasnih i upotrebnih predmeta koje zadrugari prodaju.

Kako zadruga može dobro da funkcioniše primer je i Osnovna škola "Đorđe Jovanović" u Novom Miloševu, gde se zadrugari bave prikupljanjem sekundarnih sirovina, proizvode sapun na časovima hemije i prodaju, uzgajaju sobno cveće, a imaju i sekciju pčelarstva i prodaju med.

Đačke zadruge u obavezi su da vode poslovne knjige, a u obavezi su da podnose i finansijske izveštaje. Škola je s druge strane obavezna da uz finansijski izveštaj Ministarstvu prosvete dostavi i izveštaj o radu učeničke zadruge.

#Učenici

#Zadruga

#škola

'