AKTUELNO

Jubilarni 40. Sajam turizma pod sloganom 'Odmor te čeka' otvoren je danas na Beogradskom sajmu,a predsednica vlade Ana Brnabić poručila je da je turizam jedna od najuspešnijih i najunosnijih privrednih grana u Srbiji i da će se ulaganja u turizam nastaviti.

- Pokazalo se da svaki dinar uložen u turizam, nama vrati jedan evro i da svaki gost koji ovde dođe, sutra sa sobom dovede još nekog - istakla je Brnabić proglašavajući sajam otvorenim.

Ona je poručio da će se ulaganja u turizam nastaviti.

- Zahvaljujući vama Srbiju ponovo prepoznaju i sve više njih zna koliko je lepa, gostoljubiva, bogata i koliko su svi koji u nju dođu, dobrodošli - poručila je premijerka turističkim poslenicima.

Foto: Tanjug

Ove godine zemlja partner je Grčka, a učešće na sajmu prijavilo je 1.200 izlagača iz 55 zemalja.

- Pokazalo se da svaki dinar uložen u turizam, nama vrati jedan evro i da svaki gost koji ovde dođe, sutra sa sobom dovede još dva gosta - istakla je Brnabić otvarajući sajam. Kako je rekla, pokazalo se da se vratilo sve što je uloženo u turizam i da je svaki trošak bio opravdan, te poručula da će se tim tempom nastaviti i da će se ulagati u turizam, infrastrukturu, puteve, banje. - Vi predstavljate najlepše lice naše zemlje, koje je samo prošle godine videlo, upoznalo i zavolelo 1,5 miliona stranih turista, što je za 17 odsto više nego godinu ranije - poručila im je premijerka.

Foto: Tanjug

U tom smislu, navela je da će ove godine biti zvaršena sportska hala na Srebrnom jezeru, kao i javni parking na Kopaoniku, dok će dogodine biti otvorena Golubačka tvrđava, a počeće da se gradi biciklistička staza od Beograda do Novog Sada.

Takođe, iznela je podatak da je prošle godine broj domaćih turista porastao za osam odsto, ukupan broj turista za 12 odsto, a devizni priliv premašio 1,1 milijardi evra. Kako je rekla, zahvaljujući njima, prvog dana ove godine CNN je preporučio Srbiju kao jednu od deset destinacija koja se mora posetiti ove godine, dok ju je Njujork Tajms svrstao među 52 mesta koje treba posetiti u 2018. godini.

- Hvala vam na uspesima, nemojte da stajete, imamo još toliko toga da uradimo, da pokažemo i toliko ljudi da dovedemo u Srbiju - poručila je predsednica vlade i izrazila nadu da će posetioci na sajmu naći neko novo mesto koje još nisu posetili.

- Želimo ove godine da prvi put naši prigodi od turizma dostignu cifru od milijardu i to je cilj koji ćemo postići, jer je trend takav da je Beograd postao prestonica turizma u ovom delu Evrope, a iz meseca u mesec imamo sve više stranih gostiju - naglasio je Mali, obraćajući se na otvaranju ovogodišnjeg Sajma turizma.

U tom smislu, naveo je, ohrabruje broj novih hotela u Beogradu, uz podatak da ih je danas 95, dok ih je, kaže, 2014. godine bilo 67.

Ukazujući da su ulaganja u hotelsku industriju uvek dugoročna, što znači da investitori veruju u bolju perspektivu Beograda i Srbije, Mali je rekao da će sledeće nedelje biti otvoren hotel "Hilton", te podsetio da se grade "W" i Sent ridžis hotel.

Kako je dodao, uvođenje direktnog leta do Pekinga, a prethodno i do Njujorka, doprinelo je tome da Beograd postane "hub" regiona. Naveo je da Beograd, takođe, ima potencijal u nautičkom turizmu, te da sve veći broj brodova pristaje u Luku Beograd.

- Sve nam to daje za pravo da budemo optimisti - podvukao je gradonačelnik.

Kad je reč o obogaćivanju turističke ponude u Beogradu, Mali je podsetio da je u planu izgradnja gondola od Kelemegdana do Ušća, gde će biti postavljen panoramski točak, uz nastavak sređivanja fasada, pešačke zone.

Mali je naznačio da kroz turizam na najbolji način promovišemo grad i zemlju, te da je to, uz IT najperspektivnija grana i budućnost naše zemlje.

To, dodao je, ne bi bilo moguće da Srbija nije stabilna i ekonomski jaka zemlja, zahvaljujući mudroj državnoj politici, te dodao da je mnogo urađeno na tome da se o turizmu, koji je bio zapostavljena industrija, danas priča u superlativima i da je turziam najperspektivniji i po pitanju prihoda i po pitanju promocije zemlje.

- Na nama je obaveza da budemo još bolji i posvetimo još više pažnje turizmu. Želim da se sledeće godine vidimo ovde ponovo i da pričamo o rekordima koje smo oborili - zaključio je Mali.

Strateška odluka države je da radi na razvijanju turizma u Srbiji i turizam je taj koji ima ulogu pomirenja među državama Zapadnog Balkana, poručio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je na otvaranju 40.međunarodnog sajma turizma rekao da sa zadovoljstvom može da kaže da je svaka turistička godina u Srbiji bolja od prethodne godine.

Foto: Tanjug

On je naveo podatke istraživanja Ministarstva trgovine koja, kaže, pokazuju da je čak 95 odsto stranaca koji su posetili Srbiju zadovoljno boravkom u našoj zemlji.

- Zadovoljstvo mi je da možemo da kažemo da svaka sledeća godina u turističkom smislu bolja od one prethodne i čak puno važnija činjenica od toga je da smo napravili vrlo značajne korake u rebrendiranju Srbije kao turisttičke destinacije.Nismo taj posao završili, ali smo dobro odmakli - kaže Ljajić

Druga važna stvar, ocenjuje Ljajić je to što je, kako je rekao, Vlada prepoznala turizam kao prioritetnu ekonomsku i privrednu granu Srbije.

- Kroz organizovani napor i jasnu stratešku aktivnost države, svih institucija, od predsednika države do lokalnih samouprava vidi se napor da se podigne turizam na način na koji on objektivno i realno zaslužuje - kaže Ljajić.

Srbija je jedna od pet zemalja u Evropi koja u kontinuitetu beleži dvocifreni rast i broja dolazaka i broja noćenja, kaže ministar. Istraživanje koje je radilo ministaratvo, pokazju podaci, kažu da 63 odsto stranaca nije imalo nikakve primedbe tokom boravka u Srbiji.

- Svesni smo i primedbi koje su izrečene u istraživanju, tiču se infrastrukture i lošeg smeštaja i zato vlada radi na otklanjanju tih nedostataka - rekao je Ljajić.

Strane turiste prema rezulatima analize, za boravak u Srbiji opredeljuje dobar odnos cene i kvaliteta, što kaže 33 odsto ispitanika.

Foto: Tanjug

- Drugi razlog su bezbednost i sigurnost. Srbija je stabilna i bezbedna, nema opasnosti od bilo kakvih incidenata, terorističkih akata, i ponosni smo na tu činjenicu danas u savremenom svetu - ističe Ljajić.

Treći razlog koji stranci spominju kada ocenjuju Srbiju je to što je Srbija lako dostupna destinacija, a Ljajić napominje da je to zahvaljujući Er Srbiji i činjenici da postoji bezvizni režim sa 100 zemalja sveta.

Ove godine, najavljuje ministar kreće se sa inicijativom paušalnog oporezivanja onih koji pružaju usluge smeštaja. Takođe, kaže kreće se i sa elektronskim prijavama dolaska i odlaska turista.

- Znaćemo tačan broj turista i kolii je promet u svakom trenutku - kaže Ljajić.

On kaže da zemlje regiona nisu konkurentni već da je potrebno da se zemlje regiona udružuju.

- Ne treba izgubiti iz vida društveni aspekt koji turizam ima. Verujem u pomiriteljsku ulugu koju turizam ima kada govorimo o zemljama Zapadnog Balkana - zaključio je Ljajić navodeći primer Poljske i Nemačke u kojima su turisti nakon Drugog svetskog rata poboljšali odnos dve zemlje razbijajući stereotipe.

Ministarka turizma Grčke Elena Kountoura istakla je da dve zemlje neguju dugotrajno prijateljstvo i bogate kulturne, istorijske i političke veze i pozvala građane Srbije da posete Grčku.

- Naši narodi se međusobno poštuju i među njima postoji dugotrajno prijateljstvo. U 2017. više od 850.000 Srba je posetilo Grčku. Broj građana Srbije koji posećuju Grčku povećao se 15 procenata u prošloj godini, dok je oko 100 hiljada Grka posetilo Srbiju u istom periodu - rekla je Kountoura.

Ona je, govoreći na otvaranju 40. međunarodnog sajma turizma u Beogradu, rekla da je protekla godina u Grčkoj bila veoma uspešna u sektoru turizma i da je povećanje prihoda bilo 10 odsto. Takođe, ističe, Grčku je prošle godine posetilo više od 13 miliona turista koji su mogli da uživaju na 100 ostrva i više od 130 termalnih izvora.

Pročitajte još: Ministar Đorđević predstavio besplatnu penzionersku karticu

#Ana Brnabić

#Beogradski sajam

#Siniša Mali

#sajam

#sajam turizma

'