AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas zajedničkoj svečanosti povodom Dana Univerziteta odbrane i Dana Inspektorata odbrane u Domu Garde u Topčideru i tom prilikom poručio da je svrha obe institucije ''da stvore vojnika''.

-Svrha njihovog postojanja jeste da stvore vojnika kroz kontrolu i kroz obuku. U oba slučaja moraju da znaju mnogo i da pred sobom uvek imaju konačni cilj njihovog rada - snažnu, organizovanu i jaku Vojsku Srbije sačinjenu od obrazovanih, snažnih i hrabrih ljudi' - poručio je Vulin na svečanosti kojoj je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Vulin je rekao da vojni Univerzitet pred sobom uvek ima veliki cilj - osvajanje znanja, ali nikada ne sme da zaboravi da ljude koje stvara, da ih stvara zbog toga da bi služili svojoj vojsci i da bi služili baš kao vojnici.

Rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna podsetio je da je u proteklih sedam godina postojanja te visokoškolske vojne institucije posebna pažnja poklanjana onome što sadrži razvojni podsticaj i čime se zadovoljavaju potrebe naše vojske.

Foto: Tanjug

- Na studijskim programima osnovnih, strukovnih, integrisanih i master studija, studija doktorskih i akademske specijalizacije, obuhvatili smo sve rodove i skoro sve službe naše vojske i angažovano učestvujemo u radu projekata koje finansiraju Ministarstvo odbrane, Ministarstvo prosvete i EU - naglasio je Vuruna.

Direktor Inspektorata odbrane general-major Goran Radovanović govorio je o rezultatima u prethodnoj godini navodeći da je Inspektorat izvršio 125 višednevnih inspekcijskih nadžora čime je pravovremeno i u potpunosti realizovao zadatke postavljene odlukama predsednika Republike i naređenjima ministra odbrane.

Vuruna i Radovanović uručili su ministru Vulinu plakete Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane, a zajedničkoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici vojno diplomatskog kora, naučnih institucija, verskih zajednica.

Univerzitet odbrane osnovan je 24. februara 2011. godine, dok Inspektorat odbrane ove godine drugi put obeležava svoj dan, u znak sećanja na 1911. kad je Ukazom kralja Petra Prvog Karađorđevića formirana Glavna inspekcija celokupne vojske.

#Aleksandar Vulin

'