AKTUELNO

Od 1002 predmeta koliko ih je stiglo na javni poziv za izbor slogana za podsticanje rađanje u Srbiji, članovi žirija koga su činili članovi Ministarstva kulture i informisanja i Saveta za populacionu politiku, izabrali su šest slogana koji su izazvali veliku polemiku u javnosti. Među članovima žirija bila je i Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zaduženu za demografiju.

Podatak da nas svake godine ima za 35 do 40.000 manje je drastičan, istakla je Slavica Đukić Dejanović na samom početku razgovora za "Novo jutro".

Kako je rekla, slogan nije izabran, a on treba biti jednostavan, zvučan, autentičan, mora biti podsticajan i odraziti suštinu poziva na pronatalitetnu politiku.

- Nismo se složili da je poslat slogan koji ispunjava ove uslove, ali čim je više od hiljadu ljudi bilo motivisano, to je predstavljalo jedan reprezentativan uzorak iz kojeg će fokus grupa analizirati kojim putem treba ići da bismo došli do slogana - kaže Dejanović za Pink.

Foto: TV Pink

Govoreći o izjavi predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović da su pojedini slogani uvredljivi za žene, Đukić Dejanović kaže da intonacija izgovorene rečenice može istoj dati drugačiji smisao.

- Kakav god slogan da se izabere, neće se dopasti svima - kaže ministarska.

Ona ističe da je, po natalitetu, 2016. godina bila gora od 2015. i da je iz godinu u godinu situacija bila sve lošija.

- Stručnjaci su 50-ih godina prošlog veka upozoravali da ćemo doći u ovu situaciju. Smrtnost se povećava, ali u 2017. godini nije bilo pada, odnosno indeks nataliteta je na istom nivou - objašnjava Đukić Dejanović.

Ona ističe da bi bilo dobro da tema nataliteta bude zastupljenija, budući da je nataliltet trenutno jedan od najvažnijih ciljeva.

Vlada je prepoznala da se ovim pitanjima mora baviti njen poseban segment, koji će koordinisati institucije, pojedince, stručnjake, ali je isto tako važno da to dođe do jedinica lokalne samouprave. Ako u jednoj sredini predsednik opštine ili gradonačelnik ne posveti dovoljno pažnje ovom problemu, ovakva državna politika može biti manje uspešna. Potrebna je sinergija u radu i po vertikali i po horizontali - kaže ministarka.

Prema podacima UN, Srbija će do 2050. godine ostati bez 15 odsto stanovništva. Ministarka ističe da su ovi podaci lako ostvarivi ako se ne preduzme ništa.

- Važno je podstaći finansijsku podršku, pa se tako za svaku rođenu bebu dobija 100.000 dinara jednokratne pomoći, a iznalaze se finansijske mogućnosti za podsticanje drugog i trećeg deteta - kaže ministarka.

Foto: TV Pink

Bugarska i Mađarska su, kako kaže, u goroj poziciji od Srbije, ali to nije nikakva "uteha".

- Važan nam je i partnerski odnos u roditeljstvu u kojem Srbija ne stoji dobro, jer je kulturološki obrazac da otac predstavlja porodicu u socijalnom okruženju, a svi problemi su na majci - kaže Đukić Dejanović.

U pronatalitetnoj politici važno je da učešće uzmu i poslodavci.

- Imamo zakon o zabrani diskriminacije i smatramo da poslodavci treba da stimulišu žene i trudnice, a i da država stimuliše takve poslodavce - kaže Đukić Dejanović .

#Novo jutro

#Slavica Đukić-Dejanović

#Vlada Srbije

'