AKTUELNO

Ministar je podsetio da su najbolji mladi inženjeri iz Srbije, a koji danas rade i ovde, ali i u regionu i najvećim svetskim kompanijama od Australije do Amerike, Kine i Rusije, upravo oni sa ETF.

Vlada Srbije će u narednih nekoliko meseci raditi na rešavanju neadekvatnog prostora u kojem rade profesori i studenti na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) u Beogradu, a do 2023. ovaj fakultet bi mogao da dobije novu zgradu i kampus, najavio je ministar zadužen za inovacije i tehnologije Nenad Popović.

- Trudićemo se da u sledećih nekoliko meseci problem neadekvatnog prostora koji je ispod svakog kriterijuma u odnosu na ono što imaju zemlje u okruženju i druge evropske zemlje na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu popravimo, i nadam se da ćemo do 2023. godine, kada se obeležava 150 godina inženjerstva u Srbiji, imati nove zgrade i novi kampus - rekao je Popović obilazeći ETF.

Popović je podsetio da su najbolji mladi inženjeri iz Srbije, a koji danas rade i ovde, ali i u regionu i najvećim svetskim kompanijama od Australije do Amerike, Kine i Rusije, upravo oni sa ETF.

Rezultat tog rada vidljiv je time što danas praktično nemamo nijednog inženjera elektrotehnike koji je nezaposlen, primetio je Popović te poručio da Srbija mora da ulaže baš u institucije kakva je Elektortehnički fakultet u Beogradu.

Vlada Srbije će u narednom periodu učiniti sve, obećao je, da se stvore bolji uslovi za rad na ovom fakultetu, koji su danas, kaže, apsolutno neadekvatni, pogotovo zbog rezultata koji se postižu, napominje ministar.

Foto: Tanjug

Popović je tokom posete fakultetu obišao Centar za robotiku ETF u kojem mu je robot poslužio sok, zatim Računarski centar gde se upoznao sa 3D programom koji pomaže osobama sa autizmom, kao i učionicu u kojoj je trajala vladina obuka za IT prekvalifikaciju građana.

- Inženjerstvo je ključna reč za Srbiju. To je najveći resurs koji imamo i koji je pokazao svoj kvalitet u najjačoj svetskoj konkurenciji - istakao je Popović.

On je rekao i da je u beogradskom centru Majkrosofta dve trećine inženjera završilo upravo beogradski fakultet.

Popović je podsetio da se u Novom Sadu gradi novi Tehnološki park pri Fakultetu tehničkih nauka i da je reč o investiciji od preko 20 miliona evra.

- U Nišu se grade dva velika projekta, jedan je laboratorijska lamela za Elektronski fakultet i novi Tehnološki park, jedan od najsavremenijih u jugoistočnoj Evropi od 20 miliona evra - kaže Popović.

Takođe je pomenuo da se gradi se nova zgrada Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu vredna pet miliona evra.

- Siguran sam da će vlada u sledećem periodu, a ja ću se maksimalno truditi da to sprovedem, imati mogućnosti da finansira novu zgradu za Elektrotehnički fakultet - kaže ministar Popović.

V.d. dekana ETF, Milo Tomašević zahvalio je ministru na poseti fakultetu i poručio da ETF nije samo mesto, kako je rekao, na kojem se stiče vrhunsko obrazovanje i gde se odvija bogat naučni rad, nego da je taj fakultet, mesto na kojem se obavljaju i inovacione delatnosti od interesa za privredu i celo društvo.

#Elektrotehnički fakultet

#Nenad Popović

#Studenti

'