AKTUELNO

Premijerka ističe da u javnom sektoru na nacionalnom nivou žene zauzimaju gotovo sve vodeće pozicije, da je to iskorak celog društva, ali da još ima prostora za napredak.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković i članicama Udruženja poslovnih žena Srbije sa kojima je razgovarala o razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji

Brnabić, koja je jedina u regionu članica Saveta žena svetskih lidera Ujedinjenih nacija, rekla je da žensko preduzetništvo nosi više izazova nego muško, jer se od žena pored posla očekuje i da obavljaju posao domaćice, majke, bake...

- Ovo je dobar primer saradnje vlade i nezavisnih institucija, da vidimo kako vlada može da pomogne preduzetništvu. Uvek je bolje da devojčice i žene uče na primerima i nekad je važnije da se na primeru vidi šta je sve moguće, nego preko pravne regulative - navela je Brnabić.

Ona je kazala da u javnom sektoru na nacionalnom nivou žene zauzimaju gotovo sve vodeće pozicije, da je to iskorak celog društva, ali da još ima prostora za napredak.

- Preduzetništvo je nešto na šta će ova vlada posebno obratiti pažnju. Ne može svaka lokalna samouprava da se oslanja na vladu da će dovesti strane investitore, to nije moguće, a ni potrebno - rekla je Brnabić i istakla da su domaće, porodične, privatne firme primer kako se ekonomski razvija zajednica.

- Radimo na poboljšanju okruženja za star-up kompanije i generalno preduzetnike, imamo povoljne kredite, set poreskih olakšica koji će imati veći obuhvat ako rezultati budu dobri. Žensko preduzetništvo je veoma važno za ekonomsko, političko i društveno osnaživanje žena da uzmu sudbinu u svoje ruke - rekla je Brnabić.

Premijerka je prihvatila poziv Udruženja poslovnih žena Srbije da 26. aprila pomogne u organizaciji Dana devojčica koji će biti usmeren na osnaživanje mladih žena da se uključe u IT sektor.

- IT segment je mesto gde fali više devojčica. To je oblast naše budućnosti i žene treba da dobiju više prostora, jer je obrazovanje i ekonomska nezavisnost najbolji način da osnažimo žene u Srbiji - rekla je premijerka i dodala da je dobar primer pomoći ženama ministarstvo poljoprivrede koje daje dodatne subvencije iz nacionalnih izvora i sredstava IPARD fondova ako se domaćinstvo vodi na ženu.

#Ana Brnabić

#preduzetnici

#žene

'