AKTUELNO

Zdravstveni sistem je u boljem stanju nego ranije, ali stvari se ne mogu popraviti preko noći jer je sistem godinama urušavan, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Ovu su njihovi rezultati, jer znam da ni njima nije bilo svejedno dok je naše zdravstvo bilo tretirano kao najgore u Evropi. Imamo kvalitetan i stručan kadar, kome je trebalo pružiti podršku - kaže ministar i dodaje da je prema istraživanjima EHCI u okruženju samo Slovenija ispred nas.

Kaže i da je država sada jaka i može da ulaže onoliko koliko poslednjih 50 godina nije ulagano, što znači da se grade novi klinički centri, dečje klinike, bolnice...

- Ali sami moramo da menjamo svest i odnos prema belim mantilima, jer ako imamo strepljenja da čekamo u banci ili kod frizera možemo i moramo da budemo tolerantniji i prema ljudima koji brinu o našem zdravlju - kaže on.

Dodaje da ćemo uskoro biti jedina država u regionu a možda i šire koja svojim građanima omogućava besplatne tretmane na gama i edž sajber nožu.

Smatra da je dobro što se sprema tužba stručnjaka i roditelja protiv šarlatana koji su promovisali antivakcinalne stavove.

- Da li je neko od tih narodnih pevačica i ostalih šarlatana došao u neku od zdravstvenih ustanova da obiđe decu koja su dobila komplikacije od morbila. Da pogledaju u oči lekare i sestre koji se bore da ih izleče od nečega što nije moralo da im se dogodi u 21. veku - pita se Lončar.

Na pitanje o tome što lekari i medicinsko osoblje masovno odlaze iz Srbije, Lončar kaže da je ta pojava poslednjih godina prisutna u gotovo celom svetu i navodi podatak da se u Nemačkoj 2016. zaposlilo 218 lekara iz Srbije, dok je iz Hrvatske bilo više od 400.

- Ne tražim alibi ni opravdanje u ovim podacima jer iskreno žalim zbog oslaska svake osobe koja je mogla svojim znanjem da doprinese našem sistemu. U protekle tri i po godine zaposlili smo više od 9.000 zdravstvenih radnika i odobrili više od 5.500 specijalizacija - naveo je on.

Govoreći o problemu korupcije, kaže da je proklamovao nultu toleranicju u svim oblastima zdravstva bilo da se ona odnosi na javlne nabavke ili odnos pacijent-lekar i da je formirao antikorupciono telo koje je svakodnevno na terenu i provera sve prijave koje im stignu, ali obavlja i vanredne i nenajavljene posete zdravstvenim ustanovama.

Za Zorana Radojčića, prvog na listi "Aleksandar Vučić. Zato što volimo Beograd" kaže da je vrhunski stručnjak a ako izbor za gradonačlenika padne nanjega uveren je i da će taj posao obavljati pođednako kvalitetno.

#Lista

#SNS

#Zdravlje

#Zlatibor Lončar

'