AKTUELNO

Posle dugog niza godina Srbija je žestoko unapredila PVO sistem 'KUB', koji će modernizovani i u novom ruhu uskoro ući u naoružanje naše vojske. Da sve bude još bolje komplatan posao je izvršila domaća pamet, a nosioci projekta su VTI, Jugoimport, Elektronski fakultet iz Niša. Tako će Srbija imati čime da zaštiti svoje nebo dok ne stignu S 300 i BUK.

Ministar vojni Aleksandar Vulin navodi da je zahvaljujući tome što modernizaciju rade naši inžinjeri, naša pamet, sve mnogo jeftinije i sve je baš onako kako mi želimo.

Ono što se već zna jeste da KUB sada ima modernizovan radar P-12, koji je 1999. godine otkrio ponos američke avijacije, nevidljivi "F-117", koji je potom završio u njivama u Buđanovcima.

Vojska Srbije ovaj unapređeni radar odnedavno koristi i na raketnom sistemu PVO "Neva".

Radar tipa P-12 namenjen je otkrivanju letelica. Modernizacijom radara, Vojske Srbije je dobila još potpunije i preciznije informacije o situaciji u vazduhu, što omogućava brže i preciznije reagovanje.

Bitno je napomenuti da je "Radar P-12 modernizovan u potpunosti zahvaljujući domaćoj pameti. Na tome su radili stručnjaci Vojno-tehničkog instituta, a Vojska Srbije je dobila efikasniji radar, spreman i za buduća dodatna usavršavanja.

Kako saznajemo, gotovo svi glavni delovi radara zamenjeni su savremenim, a ceo proces praćenja ciljeva na nebu je digitalizovan, a ubrzana je i obrada dobijenih podataka.

Među najvažnijim efektima modernizacije je i činjenica da radar P-12 danas neuporedivo bolje prepoznaje ciljeve na nebu.

Osim toga povećan je i radarski dometa, koji je prethodno iznosio 250 kilometara u prečniku, odnosno do 25 kilometara visine.

Najvažnija inovacija je, međutim, to što operater koji upravlja osmatranjem više ne ne sedi u kabini radara, već na udaljenom bezbednom mestu.

#Srbija

#oružje

'