AKTUELNO

Elektroprivreda Srbije planira da rekonstruiše 15 malih hidroelektrana kojima upravlja da bi im se omogućilo novih 30 do 40 godina rada i ujedno povećali njihovi kapaciteti za proizvodnju električne energije.

Elektrane koje će se rehabilitovati su MHE Raška kod Novog Pazara, Radaljska Banja kod Malog Zvornika, Seljašnica kod Prijepolja, Kratovska Reka kod Priboja, Pod Gradom i Turica blizu Užica i Moravica kod Ivanjice.

MHE Seljašnica je diverzioni tip i energetski je objekat pozicioniran na istoimenoj reci. Prvi put je puštena u rad 1953. godine. Instalisana snaga ove elektrane iznosi 900 kW, a njena srednja godišnja proizvodnja je 2 Gwh. Radovi su počeli u avgustu prošle godine i trebalo bi da budu završeni do marta 2018, kao i radovi na elektrani u Priboju, dok će rekonstrukcija MHE Moravica kod Ivanjice krenuti tek u ovoj godini.

MHE Turica je energetski objekat stariji od Seljašnice 25 godina. Pozicionirana je na reci Đetinji kod Užica i manjeg je kapaciteta. Njena instalisana snaga iznosi 320 kW i ima srednju godišnju proizvodnju od 1,95 GWh.

Radovi na svakoj MHE uključuju rušenje ili demontažu postojećih struktura, zemljane radove, betoniranje, zidanje i izolacione radove, metalne i aluminijumske radove, fasaderske radove, molerske radove, postavljanje panela i instalaciju vodovoda i kanalizacije. Očekivana dužina trajanja radova je 40 nedelja.

Rekonstrukcija će biti finansirana iz kredita koji daje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). EPS je dobio zajam vredan 37 miliona evra za rekonstrukciju ukupno 15 malih hidroelektrana.

Elektroprivreda Srbije (EPS) će do 2025. godine uložiti oko pola milijarde evra u modernizaciju hidroelektrana, i nema planove da se bavi masovnom gradnjom MHE.

U mini-hidroelektranama će biti uvedena najmodernija automatizacija kompletnih postrojenja uz mogućnost daljinskog upravljanja i rada ovih pogona bez posade.

Projekti revitalizacije će biti izvedeni po striktnim ekološkim standardima, a po njihovom okončanju Srbija će dobiti veoma značajne nove zelene KW.

Pročitajte još: U nedelju 'Vrućijada' u Radanovcima

#Hidroelektrane

'