AKTUELNO

Izbor slogana za podsticanje rađanja izazvao je burne reakcije javnosti i oštre kritike na društvenim mrežama. Načelnica porodilišta u GAK Narodni front prof. dr Snežana Rakić, takođe, smatra da slogan nije dovaljan i da je potrebno sprovesti sistemsu akciju kako bi se povećao natalitet.

- Sloganom se može postići ono što treba da se postigne dugotrajnim radom i edukacijom, mora postojati sistemtska akcija u koju će biti uključeni svi relevantni faktori, celokupna zajednica – ocenila je Rakić gostujući u emisji Novo jutro.

Rakić je istakla da su žene danas suočene sa brojnim izazovima zbog kojih se teže i kasnije odlučuju za rađanje.

- Nalazimo se u 21. veku. Žena treba da radi i da se istovremno ostvari kao majka.To je slučaj u razvijenim zemljama. Žena je pred izborom materinska i izgrdnje karijere – to je danak civilnom društvu.

Ne smemo zaboraviti na faktor materijalne sigurnosti, koji je jedan od ključnih preduslova – napominje Rakić.

Ona je ukazala na paradokasnlu sitaciju da se granica rađanja pomera od 35 pa nadalje.

- Kao da smo zaboravili na to kada je pravo vreme za rađanje.Idealno vreme za potomstvo je od 25 do 30 godina. Deci su potrebni mladi roditelji – istakla je ona.

Rakić je napomenila da medicina nije svemoguća, kao i da samo 14 odsto trudnica starijih od 40 godina nema nikakve komplikcija.

- Čini mi se da se u poslednje dve godine ta granica ponovo spušta što je veoma dobro –primetila je Rakić.

#Srbija

#Trudnoća

'