AKTUELNO

Nakon otvaranja Parka Republika Argentina u Beogradu, u Buenos Ajresu je svečano otvoren Trg Republika Srbija, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se na taj način još jednom potvrđuje posebno prijateljstvo koje veže dve zemlje i dva naroda, javio je izveštač Tanjuga.

“Osvedočeno prijateljstvo, razumevanje i zajedničko opredeljenje naše dve zemlje za očuvanje temeljnih principa međunarodnih odnosa, predstavljaju čvrstu bazu za dalje intenziviranje političkog dijaloga na svim nivima, kao i za razvoj ekonomske i trgovinske saradnje i saradnje na kulturnom, naučnom i svakom drugom nivou”, poručio je Dačić.

Foto: Tanjug

Otvaranje Trga Republika Srbija, dodao je, doživljava kao novu inspiraciju i dodatni podsticaj za dalji svestrani razvoj odnosa Argentine i Srbije u budućnosti kao i doprinos daljem produbljivanju veza naroda dve zemlje u čemu, naglasio je, značajan doprinos ima srpska dijaspora u Argentini.

Posebno je zahvalio Skupštini grada Buenos Ajresa na odluci da “prestižni deo argentinske prestonice” nazove imenom Republike Srbija i na pruženoj pomoći na realizaciji celokupne inicijative.

Na jednom od zidova na tom trgu nalazi se i mural sa motivima Srbije i Beograda, koji su oslikali srpski umetnici, a Dačić je rekao da je cilj da se time građanima argentinske prestonice i svim postiocima bar delimično dočaramo Srbiju, njene prirodne lepote, kulturu i istoriju.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je inicijativa za saradnju Beograda i Buenos Ajresa zaživela i što su u obe prestonice otvorena javna mesta dostupna svim građanima koja nose imena Srbije i Argentine.

Zajedno sa ministrom Dačićem, trg je otvorila Delegacija Grada Beograda, a predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević je, nakon otvaranja, rekao da je ovaj dan kruna saradnje i dobrih odnosa Srbije i Argentine, odnosno grada Beograda i grada Buenos Ajresa.

On je dodao da je Argentina veliki prijatelj Srbije i zemlja koja je decenijama unazad, kad god je bilo najteže, uvek bila uz Srbiju. Kako Delegacija Grada Beograda završa zvaničnu posetu Buenos Ajresu, Nikodijević je rekao da je delegacija sa predstavnicima glavnog grada Argentine, razmenila iskustva i znanja koja će biti korisna za građane Beograda.

Foto: Tanjug

“U Buenos Ajresu smo razmenili dosta dobrih i korisnih iskustava. Verujem da je ovo samo jedan od koraka i da će u godinama koje su pred nama odnosi dva grada i dve zemlje nastaviti da se razvijaju. Mi smo pozvali grad Buenos Ajres da 2018. ili 2019. godine budu naši gosti i da tada organizujemo Dane Buenos Ajresa u Beogradu kako bi se naši građani bolje upoznali sa istorijom, kuturom i običajima Argentine”, naveo je Nikodijević.

On je zaključio da postoji dosta zajedničkog zmeđu dva grada i dva naroda, te da veruje da je sada ostvaren samo jedan od koraka za još bolju saradnju u budućnosti.

Otvaranju trga su prisustvovali načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, kao i zvaničnici grada Buenos Ajresa.

Svečanom otvaranju Trga Republika Srbija prisustvovali su i ambasadorka Srbije u Argentini Jela Baćević, potpredsednica Skupštine Buenos Ajresa Karmen Poljedo, ministar za urbanizam u Vladi Buenos Ajresa Eduard Makiaveli, episkop Južnoameričke pravoslavne crkve Kirilo, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i dijaspore.

#Argentina

#Srbija

#Trg

#otvaranje

'