AKTUELNO

Oni su govorili o simptomima, lečenju i prevenciji i odgovarali na pitanja gledalaca.

Dr Vesna Jovanović, ortoped u Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica, govoreći o povredi ligamenata, istakla je da su ove povrede česte u ortopedskoj praksi i da nisu zastupljene isključivo kod sportista.

- Najčešće se ligamenti povrede kod onih sportista kojima je stopalo fiksirano za tlo: kod fudbalera, skijaša, ali i u svakodnevici pri padu, doskoku - objasnila je dr Jovanović.

Foto: TV Pink

Svaki zglob u telu, kako je dodala, okružen je strukturama koje ga stabilizuju i to su zapravo, kako je istakla, ligamenti. Kada sila tela remeti ovu strukturu dolazi do povreda koje se često i operišu.

Dr Silvana Punišić, logoped, govorila je o autizmu kod beba čiji se elementi mogu identifikovati već u toku prve godine života. Već u drugoj godini reč je o ozbiljnoj kliničkoj slici, a u trećoj je već izgubljeno dragoceno vreme.

Foto: TV Pink

- Simptomi su pre svega ovi: izostaje kontakt očima tokom dojenja, beba previše plače, loše spava, slabo jede. Roditelj ume da prepozna kako dete plače i ako ne može da ga umiri ni na koji način, može biti da je reč o simptomu autizma - ističe dr Punišić.

Dr Dragan Vukanić hirurg urolog u Dečjoj klinici Tiršova, govorio je o povratku urina kod nekih mališana iz bešike u bubrege.

- Ovaj problem može da se reši operacijom, danas vrlo savremenom, a najčešći simptom ove anomalije su česte urinarne infekcije koje se vraćaju i ponavljaju i pored uspešne antibiotske terapije - kaže Vukanić za Pink.

Foto: TV Pink

Lečenje se sprovodi kao rutinska metoda i Srbija je počela prva da uvodi ovu metodu lečenja.

- Davne 1984. u Americi smo uspeli da uđemo u ovaj projekat i bili smo prvi u Evropi koji su počeli da problem rešavaju endoskopski, odnosno pomoću citoskopa (specijalnog pištolja sa iglom i potrebnim materijama), bez operacije - rekao je Vukanić.

Šta su još lekari rekli o ovim problemima, pogledajte u nastavku:

#Autizam

#Doktor

#Jutarnji program

#Lekar

'