AKTUELNO

Danas, na Svetski dan deteta, deca širom sveta i u Srbiji će preuzeti važne uloge u medijima, politici, biznisu, sportu, i zabavi, da bi ukazali na najveće probleme sa kojima se suočavaju, saopštila je Kancelarija Unicefa u Beogradu.

Na današnji dan se obeležava godišnjica Konvencije o pravima deteta, podseća se u saopštenju, i ukazuje da sva deca imaju prava iz ove Konvencije, bez obzira na to ko su, gde žive, šta im roditelji rade, da li su siromašni ili bogati, kojim jezikom govore, kojoj religiji ili kulturi pripadaju, da li imaju neku smetnju ili invaliditet.

Ipak, dodaje se, uprkos odredbama Konvencije i napretku koji je postignut, statistika pokazuje da se deca u Srbiji i dalje suočavaju sa velikim izazovima.

Kako se navodi, 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a čak 30,2 odsto dece živi na liniji siromaštva, skoro 20 odsto dece nije primilo sve vakcine, a blizu 30 odsto dece mlađe od 5 godina nema adekvatnu ishranu.

Polovina dece uzrasta od tri do pet godina ne ide u vrtić, a samo 9 odsto najsiromašnije dece i 6 odsto dece iz romskih naselja pohađa vrtiće, skoro 80 odsto dece koja žive u ustanovama su deca sa smetnjama u razvoju, više od 40 odsto dece je izloženo nasilnim metodama, disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov razvoj.

DA LI SRBIJI PRETI EPIDEMIJA GRIPA?

"Obeležavanje Svetskog dana deteta će omogućiti da se čuje glas dece i da ona ukažu na najveće izazove sa kojima se suočavaju. Deca će u Skupštini Republike Srbije predstaviti rezultate istraživanja, u kojem su deca, posebno ranjiva deca, iskazala svoje mišljenje o tome kako vide problem nasilja i dala predloge kako ono može da se spreči", ističe se u saopštenju.

Istraživanje je sprovela organizacija Prijatelji dece Srbije, a kao deo procesa razvoja nacionalnog strateškog okvira za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

Ovu nacionalnu strategiju razvija Radna grupa koju je uspostavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Deca će ove rezultate predstaviti narodnim poslanicima, predstavnicima Vlade Republike Srbije, Savetu za prava deteta, kancelariji Zaštitnika građana, kancelariji Poverenice za ravnopravnost, Mreži organizacija za decu Srbije i drugim telima i institucijama koji su zaduženi da svako dete u Srbiji bude sigurno, bezbedno i zaštićeno od nasilja.

#Dete

#Svetski dan

#UNICEF

'