AKTUELNO

Predsednica Saveta za prava deteta Slavica Đukić Dejanović, istakla je da će se ovo Vladino telo baviti prvencijom nasilja, dečjim pravima, ali i decom ulice i svim aspektima ne samo analize već i prevencijom tog problema.

Novi saziv Saveta za prava deteta jeste da na osnovu informacija iz izveštaja utvrdi šta može da se uradi na prevenciji nasilja nad decom. Kako je objasnila predsednica tog Vladinog tela Slavica Đukić Dejanović, Savet će se baviti i decom ulice i svim aspektima ne samo analize već i prevencijom tog problema.

Kako je Dejanović istakla za TV Pink, država je svoje zakonodavstvo harmonizovala sa svetskim standardima i Srbija ide u korak sa drugim državama.

Ona je dodala da je Srbija na vrlo visokoj poziciji u svetu kada je reč o nasilno prekinutom detinjstvu, što podrazumeva prekid školovanja, neželjenu trudnoću, nedozvoljen rad dece i tako dalje.

Foto: TV Pink

- Borba protiv siromaštva, jedan je od glavnih ciljeva, zatim obrazovanje dece, zdravstvo, njihova prava – istakla je Đukić Dejanović, dodajući da je danas verovatno najveći problem nasilje, u svakom svom vidu.

Savez za prava deteta bavi se, kako je istakla, pre svega prevencijom nasilja i nasilnika.

Nasilje nad decom ne može da se rešava onda kad se uoči. Predsednica Saveta za prava deteta smatra da prevencija mora da počne i pre toga. Rešenje, objašnjava, treba tražiti kroz vaspitanje – kako u porodici tako i kroz vaspitne ustanove.

Foto: TV Pink

- Problem je što se veliki broj bavi posledicama, mi mislimo da nasilje koje ima i crtu u ličnosti treba prepoznavati u korenu, tamo gde dete prvi put ispoljava agresiju na svog druga, na životinju, takvo dete treba usmeriti na sport, da troši svoju energiju - kaže ministarka Đukić Dejanović.

#Nasilje

#Slavica Đukić-Dejanović

#deca

'