AKTUELNO

Posle skoro šest meseci od početka radova, u Beogradu su prekjuče u saobraćaj pušteni Trg Slavija, Bulevar oslobođenja, Ruzveltova i Ulica Mije Kovačevića. Prestonicu u narednom periodu očekuju mnogi veliki radovi i brojne novine koje se decenijama najavljuju.

Kako je za Pink rekao gradonačelnik Siniša Mali, on je prezadovoljan obavljenim radovima u Beogradu, koji su istovremeno bili obavljeni i na vreme i kvalitetno.

- Ispunili smo obećanje i završili rekonstrukciju na vreme. Sada u ovom delu grada imamo novi asfalt, rasvetu, nova autobuska stajališta i to je lepa slika Beograda za koji se borimo – rekao je gradonačelnik.

On je najavio otvaranje hotela Hilton za početak naredne godine i podsetio da je rušenjem nelegalnih objekata oko Slavije, trg dobio lepši izgled i postao prostraniji.

- Trudimo se da gradimo što brže i da radovi budu povoljni i kvalitetni. Za ovih nekoliko godina uspeli smo da uštedimo dosta novca, da vratimo dugove prethodne vlade i sada nam ostaje novca za ulaganje u važne stvari, škole, vrtiće, domove zdravlja – rekao je Mali.

Foto: TV Pink

Na Slaviji je, kako je objasnio, dodata još jedna traka, što omogućuje da više vozila prolazi trgom, ali ga čini i bezbedijim. Postavljeni su led semafori, led rasveta, semafori sa zvučnim signalima za osobe sa invaliditetom.

- Često sam obilazio rekonstrukciju trga, toliko često da svakog radnika znam po imenu. Želim d aim se svima zahvalim što sup o vrućinama, nevremenu, kiši i suncu radili od jutra do mraka. Ovo dosta govori o odgovornosti izvođača – rekao je Mali.

Kako je dodao, rekonstrukcijom Slavije i šina otvorila se nova tema – kupovina tramvaja.

- Nabavićemo nove tramvaje kako bi cela "flota" bila nova. Radićemo na tome da nam javni prevoz bude što moderniji, da svaki autobus, tramvaj i trola ima klimu, grejanje, wi-fi. Ali da bi saobraćaj bio bolji, ulice moraju da nam budu bezbedne i rekonstruisane – rekao je gradonačelnik.

Naredne godine, kako je najavio, počeće se sa izgradnjom novog mosta preko Save, 2019. gradiće se tunel kroz Topčidersko brdo, a realne su šanse da se 2020. krene u izgradnju metroa, čija studija će biti gotova za devet meseci.

- Beograd ne može da bude jedini višemilionski grad u Evropi bez metroa. Stojim iza toga da metro možemo da počnemo da gardimo već 2020. godine sa dve linije koje su urađene na osnovu strategije razvoja Beograda do 2030. i na osnovu obavljenog brojanja putnika – pojasnio je gradonačelnik.

On je najavio rekonstrukciju Ulice Kneza Miloša, koja će početi naredne godine.

- Rekonstrukcija Kneza Miloša radiće se u više faza. Sledeće godine se menja infrastruktura, a 2019. godine se gradi garaža. Dodaćemo još jednu saobraćajnu traku, tako da ih ima tri u jednom i tri u drugom smeru, uradićemo stazu za pešake i bicikliste. Za par meseci se gradi stambena zgrada u bivšoj nemačkoj ambasadi, a u zgradi MUP-a postavljen je kamen temeljac za stambeno-poslovni kompleks. U Kneza Miloša nas čeka i uređenje fasada, tako da će ova ulica dobiti potpuno drugačiji izgled – kaže gradonačelnik.

Sredinom naredne godine, kako je najavio, zatvara se autobuska stanica.

- U Savskoj i celom delu oko autobuske i železničke stanice ćemo spajiti tradicionalno i novo – kaže Mali.

Kako je istakao, nezaposlenost u prestonici je znatno smenjena i to zahvaljujući otvaranjem fabrika, tržnih centara i realizacijom raznih projekata.

Grad Beograd trenutno radi na projektu izgradnje prihvatilišta za decu i omladinu bez roditeljskog staranja.

- Beograd nikada nije imao svoje prihvatilište, već je zakupljivao mali prostor od 250 kvadrata. Na Zvezdari smo našli odličan prostor od 1.700 kvadrata koji se trenutno rekonstruiše i za šta je grad izdvojio 97 miliona dinara – kaže Mali.

On je najavio još jedan projekat u koji će se uključiti i sami građani prestonice.

Foto: TV Pink

- Za desetak dana počinjemo kampanju u kojoj će građani glasati za projekte u komšiluku. Ovaj projekat uradili smo po ugledu na Pariz. Građani će glasati u dva kruga o tome šta bi volelo da se u njihovom kraju rekonstruiše, sredi, izgradi, a Grad će izdvojiti novac da se projekti realizuju. Ovo je odlična prilika da se čuje glas Beograđana – rekao je gradonačelnik.

Govoreći o novogodišnjem programu, 27. novembra zakazana je konferencija za štampu na kojoj će biti poznati svi detalji.

- Nikada nije bilo više interesovanja za proslavu Nove godinu u Beogradu, a to vidimo po rezervisanosti hotela i zadovoljstvu ugostitelja. Ono što je novo jeste fan park na Sajmu, bal penzionere u Domu JNA i pozornica ispred TC Rajićeva – najavio je Mali.

#Beograd

#Metro

#Siniša Mali

'