AKTUELNO

Pravci kojima će se u 2018. godini kretati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Zakonsko uređenje subvencija za poljoprivredu, otvaranje laboratorija za kontrolu kvaliteta hrane, ulaganje u prerađivačku industriju i poljoprivredna proizvodnja po zahtevima tržišta, uz značajno povećanje budžeta na 40,8 milijardi dinara, glavni su pravci kojima će se u 2018. godini kretati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Resorni ministar Branislav Nedimović najavio je i da će Srbija u martu dobiti laboratorija za kontrolu bezbednosti hrane kao i superlaboratoriju, koja će kontrolisati sve i biti iznad svih postojećih laboratorija.

- Moramo da izmeni Zakon o podsticajnim sredstvima, posebno deo o stočarstvu, jer smo imali ozbiljnih problema sa trošenjem novca iz budžeta. Cilj je da u narednoj godini pomognemo poljoprivrednim proizvođačima i da radimo na podizanju prerađivače industrije koja mora biti prilagođena zahtevima tržišta. Plan je da se usresredimo na tržišta EU, Bliski istok, Indiju, Kinu i evroazijsku uniju - objasnio je Nedimović i najavio da će naredne godine biti iskorišćeno 86 miliona dolara za navodnjavanje dobijenih iz Abu Dabija

Nedimović je na Forumu Hrana za Evropu u Vrdniku dodao i to da će u narednih 15 dana biti okončan i konkurs o subvencionizovanoj nabaci poljoprivredne mehanizacije, dok je najavio da će početkom 2018. Investitori iz Indije doći u nekadašnji jugoslovenski gigant IMT gde su se proizvodili traktori.

#Branislav Nedimović

#planovi

'