AKTUELNO

Srpska sela su u odumiranju - čak u 86 odsto smanjuje se broj stanovnika, a oko 1.200 ih je u fazi nestajanja i ona zauzimaju ukupnu teritoriju površine Kosova i Metohije, upozoreno je danas na Forumu Hrana za Evropu u Vrdniku.

Uz negativni demografski trend, jedan od ključnih problema današnjeg sela i njegov loš ekonomski položaj je usitnjenost poseda i sve brojnija staračka domaćinstva, a najveći problemi su u brdsko-planinskim regionima, istakao je dr Dragan Škorić, predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka.

Foto: Promo

Navodeći alarmantne podatke, Škorić je rekao da su sela napustili sami seljani čiji se život zasnivao na radu na sopstvenom posedu.

“Upravo posednici su napustili posed, i potpuno ga izbacili iz sistema resursa za život. Zato sada u Srbiji ima više od 50.000 praznih kuća i još tri puta toliko koje su van upotrebe”, naveo je akademik Dragan Škorić studiju SANU o propadanju srpskog sela.

On objašnjvana da od 4.709 naselja, čak 1.200 je u fazi nestajanja jer svako to selo ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 odsto sela se smanjuje broj stanovnika. Poštu nema 2.000 njih, oko 500 nema asfaltni put i vezu sa svetom, u 2.700 ne postoji dečji vrtić, u 230 njih nema osnovnu školu, u 173 škole pohađa samo po jedan đak.

Potencijal sela samo u oblasti stočarstva je 24 milijarde dolara do 2040. godine, ilustrovao je Škorić i naglasio: “Nema napretka Srbije bez sela”.

Na dvodnevnom 7. forumu Hrana za Evropu Ekonomskog instituta (EI) po prvi put biće predstavljen nacrt Studije o ekonomskom i društvenom razvoju Srbija 2040.

Direktor Ekonomskog instituta (EI) Dragan Šagovnović istako je, otvarajući Forum, da Studija predstavlja dokument pripreman sa ciljem da bude “objektivan prema prošlosti i dostojan da bude putokaz za budućnost”.

Foto: Promo

Osim akademika i saradnika Ekonomskog instituta u izradu ovog dokumenta uključeni su i vodeći privrednici i eksperti po oblastima.

“Uvereni smo i da je Srbiji takav dokument neophodan, a da su Ekonomski institut i SANU dostojni i pozvani da budu ‘centar sabornosti’ u njegovoj izradi”, ocenio je direktor EI.

Učesnike skupa u ime SANU pozdravio je potpredsednik SANU Ljubomir Maksimović.

Foto: Promo

Organizatori Foruma su beogradski Ekonomski institiut i Društvo agrarnih ekonomista Srbije, a partneri su Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), Perutnina Ptuj, Viktorija grupa, Atlantik grupa, Delta agrar, Al Ravafed Srbija i Gradske pijace.

Ovaj skup je istovremeno i deo obeležavanja 70. godišnjice postojanja i rada Ekonomskog instituta.

Priprema Studije o ekonomskom i društvenom razvoju Srbija 2040, koji se odnosi na poljoprivredu i prehrambenu industriju Srbije, počela je u martu ove godine saradnjom Ekonomskog instituta i Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU).

U izradi tog dokumenta učestvovali su vodeći privrednici i eksperti iz brojnih oblasti, a cilj Foruma je da kroz diskusije, dileme, predloge i sugestije uključi predstavnike institucija republičke i pokrajinske vlasti.

Foto: Promo

U radu Foruma učestvovaće i predstavnici Privredne komore Srbije, eminentni stručnjaci iz nauke i prakse, članovi upravnih i nadzornih odbora, generalni direktori i menadžeri poljoprivrednih, prehrambenih kompanija i zadruga, kao i uspešni srpski privrednici.

Autori studije Srbija 2040 očekuju primedbe i sugestije i individualnih poljoprivrednika, predstavnika trgovinskih lanaca, banaka i drugih finansijskih organizacija i osiguravajućih kuća.

Forum se ove godine održava u Vrdniku od 16. do 18. novembra, a očekuje se, između ostalih, i učešće predstavnika Vlade, SANU i Privredne komore Srbije.

#Nestanak

#Selo

'