AKTUELNO

O najvećoj smotri vojne avijacije u Evropi, koja je održana u švajcarskom gradu Sion i o kapacitetima srpskog vazuhoplovstva za Pink je govorio general Dragan Katanić, pilot i bivši komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane

- Vojna avijacija od izrazitog značaja za svaku zemlju, jer politička moć izvire iz vojne i ekonmske moći - istakao je Katanić i podvukao da je jaka vojska od ključnog značaja za državu.

Kako je ukazao Švajcrska koja je vojno neutralna i odlično ekonomski razvijena, ima izvuzetno jaku vojnu avijaciju, to je izraz njene snage.

- Švajcarska ima jaku vojsku i organizaciono i tehnički. Imaju 80 borbenih aviona, 50 lovačih avina F5 i 32 aviona F18 - ukazao je Katanić, napomenuvši da su njihovi vojnici ponosnosni što su deo te vojske, te da se građani identifikuju sa vojskom, što se videlo i na aeromitingu u Sionu.

Foto: Printscreen

Kako je istakao, helikopteri su takođe važni i u vojnoj upotrebi i u civilnoj zaštiti.

- Mnogo je važno povećati broj borbenih aviona, da li ćemo ih dobiti na poklon, kupiti, uzeti na kredit...model nije toliko bitan. Krajnje je vreme da zanovimo resurse u vazduhoplovstvu, da naše nebo možemo da čuvamo onako kako to zakon nalaže - zaključio je Katanić.

#Avion

#Vojska

'