AKTUELNO

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da će priprema za primenu novih zakonskih rešenja i mera u borbi protiv korupcije i kriminala biti sprovedena do kraja 2017. i početkom 2018. godine, kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za efikasan početak reforme, koja će početi 1. marta 2018. godine.

Ministarka Kuburović je u Beogradu na otvaranju projekta "Prevencija i borba protiv korupcije" rekla da borba protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije podrazumeva brz i efikasan krivični postupak, na osnovu novih krivičnih dela koja su predviđena izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje su usvojene u novembru 2016. godine.

Pročitajte još: Vučićević za Pink: Janković poziva na političko ubistvo! Jel to njegov program - da se STRELJA VUČIĆ i izazovu KRVAVI NEMIRI?

- Vlada je pripremila set mera za postizanje ovog cilja koje su sadržane u Zakonu o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, novom Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, rekla je Kuburović na konferenciji posvećenoj prevenciji i borbi protiv korupcije.

Ona je istakla da je Centar borbe protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije u Srbiji, Tužilaštvo za organizovani kriminal, čiji će rad biti unapređen u narednom periodu, a viša javna tužilaštva u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu biće regionalni centri, u kojima će se formirati posebna odeljenja za procesuiranje krivičnih dela sa koruptivnim elementima.

Kako je dodala, novi Zakon o organizaciji i nadležnosti u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije predviđa redefinisanje organizacione strukture javnih tužilaštava, sudova i policije čime se stvara osnova za efikasniju saradnju državnih organa putem službenika za vezu i bržu i kvalitetniju razmenu podataka.

Ministarka je rekla da je jedna od mera koja proizilazi i iz Akcionog plana za Poglavlje 23, donošenje novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije dodavši da veruje da će se on naći u skupštinskoj proceduri do kraja godine.

#Korupcija

#Nela Kuburović

#Zakon

'