AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić otvorio je danas autoput od Pirota do Dimitrovgrada u dužini od 30,5 kilometara uz poruku da se neće stati, sve dok se ne ostvari jasan plan i cilj - 1.200 kilometara autoputeva u Srbiji.

-Moj osmeh danas je 'dug' 30,5 kilometara- rekao je Vučić, dodajući da očekuje uskoro i dogovor o autoputu Niš - Pločnik, odnosno o delu trase Niš - Prištrina, kojim ćemo se povezati sa našim narodom na KiM, ali i Albancima u Albaniji, a Niš da postane raskršće svih puteva.

-Spojićemo celu Srbiju i napravićemo jasnu celinu od naše zemlje. Omogućićemo ljudima iz bilo kog dela zemlje da rade i da budu svoji na svome - naglasio je predsednik.

Foto: Pink.rs

Vučić je rekao je da cilj Srbije nikada nije bio da bude odsečena i nerazvijena, već razvijena, bogata i povezana putevima, preko kojih bi svi mogli da dođu kod nas, a mi da vidimo gde idemo.

Predsednik Srbije rekao je da se rezultati političara mere, između ostalog, kilometrima autoputeva, pruga, ali i životnim standardom i  izrazio uverenje da će građani kroz koju godinu "izmeriti" sami da li su vlasti radile ili ne.

Foto: Pink.rs

Takođe, pozvao je građane da dođu u Belu Palanku, Pirot, Babušnicu i sva ostala mesta u istočnoj Srbiji, da vide koliko je naša država lepa. Autoputem, prema njegovim rečima, uspostavlja se "krvotok" koji će da "hrani" svaki deo naše zemlje, i koji povezuje našu lepu Srbiju, kako niko više ne bi bio odvojen od sveta.

-Dajemo zemlji ono što joj je najviše potrebno za napredak i razvoj. Sve što ljudi budu stvarali ovde, od ćilima i automobilskih guma, sada je za 30 kilometara bliže ostalim delovima Srbije i Evropi - podvukao je Vučić. Ovaj autoput, prema njegovim rečima, je važan za budućnost i ekonomiju, kao i dokaz da možemo da se dohvatimo tako važnog posla.

-Ovo je platila Srbija, njeni građani. Možemo da dobijemo povoljne kredite, ali ovo smo platili, na šta treba da svaki građanin bude ponosan. Put je dokaz šta i koliko možemo, a svaki novi put je za nas dokaz šta želimo da budemo - Evropa po načinu na koji želimo da živimo - naglasio je Vučić.

Vučić o hapšenju Zorana Marjanovića: Ti monstrumi zaslužuju najstrašniju kaznu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara povodom hapšenja muža ubijene pevačice Jelene Marjanović, istakao je da treba kao država više da radimo na tome kao država kako bi žene zaštitili od muževa nasilnika.-Treba da vidite slike glave te žene, njoj je lobanja ne znam koliko probijena od udaraca na ne znam koliko mesta, to je nešto zastrašujuće ti monstrumi zaslužuju najstrašniju kaznu, jer su se usudili da tako nešto urade majci svoga deteta probili lobanju na ne znam koliko mesta - istakao je Vučić, dodajući da će podržati predlog zakona kojim bi kazne za ovakvo nasilje bile još oštrije nego što su danas.

Najavio je da će biti završen i Koridor 11, da će se spojiti cela Srbija, biti napravljena jedna celina od naše zemlje, povezani svi gradovi.

-Omogućićemo ljudima da iz bilo kog dela zemlje rade bilo gde, mešaju se, uče bilo gde, da budu svoji na svom - rekao je Vučić i dodao da autoput donosi i nove investicije, radna mesta, te da svaki putokaz predstavlja dokaz da znamo gde idemo i kojom brzinom, kao i koliko nam treba do cilja.

-Kada smo krenuli u reforme naš stav je bio da pravi graditelji ne idu tamo gde su putevi prohodni, već gde ih nema. Samo tako možemo graditi puteve. Kada završimo naše dugačko putovanje, sav rad i trud, i Srbija će imati osmeh dugačak 1.200 kilometara - zaključio je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug

Posle gotovo dve decenije radova na kraku Panevropskog koridora koji prolazi kroz Srbiju u dužini od preko 500 km, i najmanje toliko obećanja da će Koridor biti gotov, prvi put je zaista moguće videti kraj ovog impozantnog i veoma skupog projekta.

Radovi na poslednjim deonicama Koridora 10 bili su ubrzani u poslednjih nekoliko godina.

Foto: Tanjug

Ono što nadležni u Koridorima nisu mogli da predvide je problem na poslednjem kilometru pred granicu sa Bugarskom u selu Gradinje, gde je u toku miniranje izuzetno teškog stenovitog predela na kome gotovo danonoćno radi četrdeset mašina i kamiona kako bi brdo premestili sa jedne na drugu stranu.

Panevropsku saobraćajnicu od istočne petlje "Pirot", kod sela Poljska Ržana, do Dimitrovgrada predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno prilikom posete okarakterisao kao "put prav kao strela", koji je bolje urađen od mnogih zapadnoevropskih saobraćajnica.

Na pomenutoj deonici su urađena četiri mosta, isto toliko nadvožnjaka i podvožnjaka, uređeno je korito Nišave i Jerme, korita desetak potoka i pritoka ovih reka, zaštitni zid od buke u selu Činiglavci, kao i dva tunela na obilaznici kod Dimitrovgrada: Progon, dugačak 307 metara u kraćoj cevi i 340 u dužoj, i Pržojina padina, dužine po 1000 metara u svakoj cevi. Oni su opremljeni sa ventilacijom i svetlosnim uređajima. Završeno je i nekoliko desetina kilometara pristupnih puteva i petlji za sela između ova dva grada kao i petlja "Pirot istok".

Foto: Tanjug

Autoput ćemo u punom profilu do bugarske granice imati u maju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je  da će do Nove godine biti otvoren gotovo ceo istočni krak Koridora 10, osim deonice Bancarevo - Crvena Reka, koja će biti otvorena u maju naredne godine. -Onda ćemo imati u punom profilu autoput do bugarske granice u maju. Kad Bugari završe svoj deo, imaćemo put do Istanbula - rekao je Vučić. On je ponovio da će gotovo ceo put biti otvoren do Nove godine, iako su kako je rekao, mnogi u to sumnjali i govorili kako radovo kasne. Vučić je ponovio da očekuje uskoro i dogovor o autoputu Niš - Pločnik, čime će, ukazao je, Niš postati pravo središte i raskrnica, a to će značiti još veći broj investitora. - Krenućemo i sa putem Čačak - Požega, dužine 31 kilometar. To je jako skupa i teška deonica. I ovde oko Gradinje će nam biti potrebni dobri inženjeri, a zatim idemo i na Moravski koridor, Preljina - Čačak - Kraljevo, Trstenik - Pojate - rekao je predsednik Srbije. Podsetio je da je u planu izgradnja Fruškogorskog koridora, kao i brza saobraćajnica Šabac - Loznica. Vučić je dodao da se nada da će Srbija moći da pomogne RS u izgradnji 15 kilometara puta od Rače do Bijeljine.

Zanimljivo je napomenuti i to da je Srbija prvi put posle raspada SFRJ projektnom dokumentacijom predvidela mogućnost da se deo puta iskoristi kao prinudna pista za sletanje aviona. Naime, na predelu između pirotskih sela Vojnegovac i Sukovo u dužini od 2,3 kilometra, ostavljena je mogućnost da se bočna zaštitna ograda i signalizacija uklone kako bi put bio prilagođen sletanju aviona u posebnim situacijama. Ova deonica puta je posebno rađena, pa ne iznenađuje što će čak i kišnica biti prerađena pre ispuštanja u korito Nišave.

Na marginama Generalne skupštine UN bojni bilateralni susreti

Vučić je najavio je da će na marginama Generalne skupštine UN imati brojne bilateralne susrete, kao i da je sve što će se zbivati u Njujorku pokušaj daljeg utemeljivanja stabilnosti i bezbednosti regiona, sa ciljem da možemo brže da se razvijamo.

-Imaćemo duge bilateralne razgovore sa mojim kolegama iz Turske, Danske, Egipta, Belgije, najverovatnije i sa predsednikom Francuske, kao i sa šefom ruske diplomatije. Videću se na nekoliko minuta i sa predsednikom SAD Donaldom Trampom- rekao je Vučić uoči odlaska u SAD radi učešća na generalnoj skupštini UN, na kojoj se, kako je primetio, poslednje dve, tri godine "okuplja ceo svet".

Rekao je i da će imati više susreta sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, koja će organizovati dve radne večere.

#Aleksandar Vučić

#Koridor 10

'