AKTUELNO

Svi građani moći će u nedelju, 17. septembra, od osam do 16 sati da provere nivo šećera u krvi, urade EKG i izmere pritisak u 58 opštih bolnica i tri kliničko-bolnička centra u Srbiji.

Pregledi će se obavljati u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, naveo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar kaže i da će svi direktori, pomoćnici i načelnici bolnica u nedelju biti na licu mesta i razgovarati sa pacijentima kako bi se uspostavio pravi odnos, neophodan da bi preventivni pregledi uspeli.

- Razlog je jednostavan. Kada na vreme otkrijemo neki problem, mnogo lakše ga rešavamo, pacijent ostaje radno sposoban, nema komplikacija, a sistem i budžet su rasterećeniji - rekao je Lončar za beogradske medije.

Ovo je prva akcija besplatnih pregleda za građane, koji će biti organizovani jednom mesečno. Kod lekara mogu da dođu i građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu, a ministar kaže i da je ustanovljena procedura po kojoj će se pregledi obavljati.

- Pacijenta ce sačekati osoblje bolnice. Odmah će dobiti izveštaj na kojem će stajati njegovi osnovni podaci, ime i prezime i u koji će se kasnije upisivati rezultati analiza i pregleda. Prvo se pacijentu radi analiza šećera u krvi, sledi EKG, a posle toga, lekar internista će mu poslušati pluća i srce, i izmeriti pritisak - naveo je ministar Lončar.

On je precizirao da će na osnovu svih rezultata za svakog pacijenta biti napravljen izveštaj o zdravstvenom stanju.

- Ukoliko je nalaz nekog pacijenta takav da zahteva terapiju, ona će mu biti određena i zakazaće mu se kontrola. Ali, ukoliko neko, na primer, bude imao ekstremno visoke glikemijske vrednosti, biće odmah upućen na bolničko lečenje - naglasio je ministar.

U slučaju da odziv bude veliki, on najavljuje sledeću akciju besplatnih pregleda koja će biti organizovana najverovatnije u prvoj nedelji oktobra.

#Pregled

#Srbija

#Zlatibor Lončar

#besplatno

'