AKTUELNO

Na jugoistoku i jugozapadu Srbije je za tri godine realizovano 200 projekata koje su finansirali Evropska unija i Vlada Švajcarske, a u okviru tih projekata je otvoreno blizu 100 novih preduzeća i zaposleno 300 ljudi, izjavio je danas menadžer programa Evropski PROGRES Grem Tindal.

Od 251 projekta, koji su finansirale EU i Vlada Švajcarske preko Evropskog PROGRESa, jednog od najvećih razvojnih programa u Srbiji, 80 odsto je već završeno, a vidljivi su i prvi efekti koji doprinose društvenom i ekonomskom razvoju 34 lokalne samouprave, navodi se u saopštenju Evropskog PROGRES-a.

"Značajno smo poboljšali ekonomsku i socijalnu infrastrukturu, doprineli većem razumevanju procesa dobrog upravljanja i rodne ravnopravnosti, a u narednom periodu na vama je da ove procese primenjujete u svom radu i projektima", rekla je menadžerka projekata Delegacije EU u Srbiji Ana Stanković na trećem godišnjem sastanku Upravnog odbora koji je danas održan na Vlasinskom jezeru.

Ovako se Aleksandar Vučić oprostio od Ljubiše Samardžića! (FOTO)

Više od tri četvrtine programskih opština je značajno povećalo svoju konkurentnost, i to posebno u upravljanju finansijama, pripremi tehničke dokumentacije, izdavanju građevinskih dozvola i pružanju opštinskih usluga, odnosno onim oblastima na kojima je bila fokusirana podrška putem programa Evropski PROGRES.

Uspešno je realizovan i projekat zaštite geografske oznake vlasinskog meda za koji su EU i Vlada Švajcarske preko Evropskog PROGRESa opredelili 10.000 evra.

Pčelarsko udruženje "Matica" iz Surdulice je preko Evropskog PROGRES-a dobilo tehničku pomoć u izradi specifikacije i laboratorijskih analiza za registrovanje geografske oznake Vlasinskog meda, koja predstavlja garanciju kvaliteta i daje proizvodu dodatu vrednost i mogućnost da bude konkurentniji na tržištu.

Pored vlasinskog meda, u toku je i proces sticanja geografske oznake za ivanjički krompir, sjenički kravlji sir, sjeničku stelju i sjeničko jagnje, čime će ovi proizvodi nastali kao rezultat tradicije, znanja i veština, biti spremni za izlazak na evropsko tržište.

Sa trećeg godišnjeg sastanka Upravnog odobra Evropskog PROGRES-a je poručeno da će donatori nastaviti podršku razvoju juga zemlje, a da je neophodno da svi partneri, prvenstveno lokalne samouprave, aktivno učestvuju u finalizaciji projekata kako bi u nove programe ušli bez nedovršenih poslova sa stečenim iskustvima i naučenim lekcijama.

#Fabrika

#Posao

#Srbija

'