AKTUELNO

Otvaranju manifestacije pored premijera, koji je otvorio Sajam turizma, prisustvovali su i ministar turizma Rasim Ljajić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 39. Međunarodni sajam turizma na kome će se predstaviti 1.100 izlagača iz 56 zemalja među kojima su i Kina, Rusija, Indija.

Foto: Pink.rs

11:50 - Premijer Aleksandar Vučić se otvarajući Sajam turizma zahvalio na velikom interesovanju za ovaj sajam, čestitajući Ministarstvu turizma i Beogradskom sajmu na odličnim rezultatima, naglasivši da ova manifestacija ima pet puta više posetilaca nego sajam u Zagrebu.

Foto: TV Pink Printscreen

-Crna Gora ima more, veličanstvene planinske vrleti, Skadarsko jezero, a Srbija koja se nikada nije isticala turizmom zaradila je 200 miliona evra više od Crne Gore. Ova zemlja regiona je zaradila 850 miliona evra, dok je Srbija u 2016. godini zaradila 1,42 milijardi evra - naglasio je Vučić.

On je naglasio da je broj gostiju u Srbiji, u odnosu na 2015. godinu, porastao za 13 posto, kao i da je sve više novca u budžetu od turizma, kao i da je cilj vlade da od turizma kroz pet godina uzimu dve milijarde evra godišnje.

Turisti u svetu traže nove destinacije, to je i naša šansa, poručio je Vučić i dodao da i zbog toga saradnja na Balkanu mora biti bolja, jer samo saradnjom sve zemlje mogu da postignu rezultate koji će njihovim građanim omogućiti bolji život.

-Zato kao predsednik vlade neću da prihvatam ideje o povratku u prošlost, sukobe, tenzije i nestabilnost. Daćemo sve od sebe, imaćemo i uspećemo da sačuvamo mir, sigurnost i stabilnost za sve na Zapadnom Balkanu - rekao je Vučić.

-Oni koji najviše putuju, a to su pre svega Kinezi, su po deset puta bili u Parizu, Londonu, Beču, oni traže nove destinacije, a naše područje, region Zapadnog Balkana i Srbija jesu područja koja oni žele da vide. Naše je da garantujemo punu stabilnost, da pokažemo gostoljubivost, da pokrijemo sve destinacije infrastrukturno, da imamo najbolje kapacitete, pa ćete videti kako brojevi mogu da rastu - rekao je Vučić.

Vučić je pomenuo i vaučere za letovanje građana u Srbiji, navodeći da je time oživeo domaći turizam. On je podsetio da je ove godine za vaučere izdvojeno 70 miliona dinara više nego prethodne, a da je i interesovanje dva puta veće u odnosu na prošlu godinu.

-Nekad su se meni i ministru Rasimu na tu ideju smejali - primetio je Vuičić, dodajući da je za ideju čuo od slovačkog premijera Roberta Fica koji mu je rekao da su i Srbija i Slovačka zemlje bez mora , te da zato moraju da imaju drugačiju tusitičku ponudu, ali i da svoje građane uvere da je lepo odmarati se u svojoj zemlji.

-Oživeli smo našu turističku privredu - rekao je Vučić, izdvojivši toplički kraj, kao i banje, kao i banje u koje, po njegovom mišljenu treba još više ulagati, a izdvojio je Lukovsku i Prolom banju u koje dolazi sve više posetilaca.

11:40 - Prisutnima se prvo obratio ministar turizma Rasim Ljajić.

- Ovaj sajam počinje rekordima. učestvuje 56 zemalja, oko 1.200 izlagača - rekao je ministar turizma Rasim Ljajić.

On je istakao da je važno i što Rusija i kina prvi put učestvuju na ovoj velikoj manifestaciji.

- Naš sajam ima pet puta više posetilaca nego sajam u Zagrebu, a sedam puta više nego u Ljubljani. Pre tri godine naš turizam je izašao iz ilegale. turizmu je sad dat poseban značaj, kao važnoj grani za srpsku privredu - ocenio je Ljajić.

Na ulazu u Hale 1 i 3 su pojačane mere bezbednosti.

Foto: Pink.rs

Kako javlja reporter portala Pink.rs na ulazu su već velike gužve, tako da se očekuje da već prvog dana bude velika posećenost.

Foto: Tanjug

Na 39. Sajmu turizma čiji je ovogodišnji slogan "Uživajte na vreme" predstaviće se najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, turistički centri, hoteli, planine, banje, jezera, gradovi, regije, vazduhoplovne kompanije, kao i međunarodni tur operatori.

Zemlja partner ove najveće turističke manifestacije u zemlji i regionu jugoistočne Evrope, je Crna Gora.

Sajam se održava u halama 1,1a,2a,3,3a i 4 Beogradskog sajma, na izložbenom prostoru od više od 30.000 kvadratnih metara, a posetioci će i ove godine kao i prethodnih moći da rezervišu i uplate turističke aranžmane uz sajamske popuste od pet do 50 odsto.

Foto: Pink.rs

Radno vreme sajma turizma sutra je od 10.00 do 18.00, u petak i subotu od 10.00 do 19.00, dok se u nedelju sajam zatvara u 17.00.

Cena ulaznice je 300 dinara, za grupne posete 200, dok parking košta 200 dinara na sat.

N. P/Č.N.

#Aleksandar Vučić

#Beograd

#Beogradski sajam

#Turizam

'