AKTUELNO

U Srbiji je za 10 meseci posredstvom elektronske registracije sezonskih radnika prijavljeno 25.606 angažovanih u poljoprivredi, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i navodi da je to samo početni korak ka uvođenju kompletne elektronske uprave u poljoprivredi.

Na Drugom regionalnom okruglom stolu o zapošljavanju sezonskih radnika, Nedimović je rekao da se sezona još nije gotova, a da je u sistem elektronske prijave sezonski radnika u poljoprivredi aktivno uključeno 294 poslodavca.

Naveo je da je ostvareno 700.000 radnih dana angažovanja, od čega je država prihodovala oko 211 miliona dinara.

- Imate situaciju da za 303 dinara možete da dobijete doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu. Nije to mala stvar. Izračunajte samo koliko bi to u redovnim okolnostima koštalo da nemamo poseban Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima - rekao je Nedimović.

Ispričao je da su mu se proletos obratili iz jedne kompanije iz Gospđinaca, koja se bavi preradom kstavaca za nemačku kompaniju Maminger jer im je bilo potrebno 400 radnika.

- Nema na tržištu srbije ljudi koje mogu da pronađu, i pojavi se jedan novi izazov, angažovanje stranaca da rade u srpskim kompanijama u oblasti poljoprivrede.Tako smo prvi put imali 150 stranaca koji su radili po ovom zakonu. To je još jedna korist koju smo dobili - kaže Nedimović.

Dodao je i da je činjenica da je došlo do neviđenog skoka cena radne snage u poljoprvedi, sa 1.200 ili 1.300 dinara koliko je bilo pre nekoliko godina do 2.500 dinara, koliko je danas.

- Zamislite da treba da platite 67 odsto troškova na to. Zamislite koliki bi tu trošak bio i gde bi tu bilo matematike u pljoprivredi. Nigde - naveo je ministar.

Poručio je da elektronska uprava u poljoprivredi mora da funkcionoše i dalje i da je elektronska priojava seoanskih radnika u poljoprivredi samo početni korak.

- Moja ideja je da uspostavimo kompletno e-Agrar, da sva komunikacija u poljoprivredi vezana za subvencije i sve informacije idu preko elektronske platforme - rekao je Nedimović.

Na skupu su predstavnici NALED-a i GIZ-a predali softver za elektronsku registraciju sezonskih radnika u poljoprivredi Poreskoj upravi Srbije u trajno vlasništvo i tako svečano obeležili uspešan završetak projekta Nemacke razvojne saradnje "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika".

#Branislav Nedimović

#Elektronska uprava

'