AKTUELNO

Rekonstrukcija vrtića 'Petlić' na Petlovom brdu, jednog od najstarijih vrtića u beogradskoj opštini Rakovica, koji pohađa 300 mališana, počela je danas, a rok za završetak radova je 120 dana.

Reč je o vrtiću u koji, od kada je sagrađen 1972. godine, nije ulagano gotovo ništa, osim sitnih popravki i krečenja.

- Na teritoriji opštine Rakovica 4.500 dece ide u vrtić, a u ovaj vrtić ide 300 mališana i bilo je veoma važno i neophodno da obezbedimo sredstva kako bi vrtić bio konačno renoviran i prilagođen potrebama dece u 21. veku - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je naveo da je "Petlić" jedan od beogradskih vrtića koji je zahtevao temeljnu rekonstrukciju jer, dodao je, ima vlage po zidovima, krov prokišnjava.

- U ovaj vrtić uložićemo 42 miliona dinara - istakao je Vesić i dodao da su pripremni radovi počeli prošlog petka, te da će obnova vrtića trajati četiri meseca.

Foto: Tanjug/Beoinfo

Naveo je da je Grad, zajedno sa Republikom, na teritoriji opštine Rakovica u vrtiće i škole uložio skoro dva miliona evra u poslednjih godinu dana.

To je veliko ulaganje, rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da je svako ulaganje u obrazovanje, ulaganje u budućnost zemlje, bez obzira da li je reč o predškolskom ili školskom obrazovanju.

- U današnje vreme se ne može reći da boravak dece u predškolskim ustanovama nije obrazovanje. Itekako je obrazovanje i priprema dece za ono što ih čeka u školi. Deca koja ne idu vrtiće teško mogu da sustignu decu u školi jer deca počinju da se funkcionalno obrazuju već u trećoj, četvrtoj godini - rekao je Vesić.

Naveo je da trenutno više od 70 odsto dece u Beogradu ide u vrtiće i podsetio da je Vlada Srbije dala obavezu da do 2025. godine svaka lokalna samouprava ima najmanje 70 odsto dece u vrtićima.

- Mi smo tu obavezu ispunili šest godina ranije. Ponosni smo na to jer smatramo da je to nešto što je naša obaveza kao lokalne samouprave - dodao je Vesić.

Predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić je rekao da je važno da deca dobiju adekvatan prostor za igru i učenje.

Foto: Tanjug/Beoinfo

- Dolaskom Srpske napredne stranke na vlast 2012. godine u Rakovici, kada je predsednik opštine bio Milosav Miličković, pokrenuta je inicijativa, sređeni su papiri, objekat je uknjižen i stekli su se uslovi da danas možemo da uživamo u tome da su radovi počeli i da će naša deca moći da idu u nov, potpuno obnovljen vrtić 'Petlić' - rekao je Kocić.

Novčana sredstva za obnovu vrtića "Petlić" obezbio je Grad Beograd i Sekretarijat za obrazovanje, a radovi obuhvataju popravku krova jer je objekat prokišnjavao, zamenu elektroinstalacija, zamenu prozora i vrata, postavljanje novih podova i krečenje.

Zbog renoviranja objekta mališani iz tog vrtića su smesteni u tri druga - "Labudić" na Labudovom brdu, "Oraščić" i "Duško Radović" na Vidikovcu.

#Goran Vesić

#Obnova

#Vrtić

'