AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otkrio je, na dan obeležavanja 75. Godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, tablu sa imenom komadanta Prve proleterske brigade Jagoša Žarića, u istoimenoj ulici na opštini Voždovac.

- Kao resorno Ministarstvo želimo da pošaljemo jasnu poruku da se mi ponosimo našim herojima i želimo da uvek obeležavamo sve važne datume, i time očuvamo sećanja na njih i istoriju srpskog naroda. Želimo da svi naši memorijali i spomenici imaju potpuno drugačiji izgled i da time pokažemo da kao društvo cenimo sve one koji su se borili za našu slobodu - rekao je Đorđević.

Foto: Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

Ministar je naglasio i da je Dan oslobođenja Beograda prilika je da se setimo svih onih koji su pre 75 godina se borili, a neki od njih i dali svoje živote za oslobođenje Beograda, zemlje i našeg naroda, ali je i prilika da se setimo i drugih, koji su ranijim ratovima - Prvom svetskom ratu, ali i ratovima devedesetih dali svoje živote za našu zemlju. Đorđević je zahvalio porodici Jagoša Žarića na pozivu da dođe da svečano otvori ulicu, kao i Gradu Beogradu koji je pokazao razumevanje i jednoj od ulica dao ime po takvom heroju i dodao da veruje da će ovakvih primera u buduće biti još više.

Foto: Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

General avijacije u penziji Zdenko Duplančić koji se borio pod rukovodstvom, kako kaže, druga Jagoša i koji je imao samo 15 godina kada je oslobađao Beograd rekao je da je drug Jagoš stvarni i istinski heroj i da ga se kao takvog svi sećaju.

- To ne govorim ovim povodom, već mi borci Prve proleterske, kojih nas nažalost ima živih još osam u Beogradu, a jedini ja sam na nogama, znamo Jagoša kao hrabrog čoveka, koji je pazio na nas mlade. Ivršavali smo sve zadatke na najbolji način, a Jagoš u našim srcima, u našim mislima je nezaboravan - kazao je Duplnčić.

View this post on Instagram

Са даном обележавања 75. година од ослобођења Београда у Другом светском рату министар Зоран Ђорђевић открио је таблу са именом комаданта Прве пролетерске бригаде и народног хероја Јагоша Жарића у истоименој улици на општини Вождовац. Министар Ђорђевић рекао је да је овај свечани догађај подсећање на једног великог хероја овог града и прилика да се сетимо оних који су својим личним примером показали како треба да се бори за своју земљу.

A post shared by Зоран Ђорђевић (@ministar_zorandjordjevic) on

Otkrivanju table sa imenom Jagoša Žarića prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane, predstavnici SUBNOR-a, sekcija Prve proleterske brigade, kao i porodica komandanta Žarića. Jagoš Žarić bio je prvoborac, komandant Prve proleter­ske brigade i učestvovao u oslobo­đenju Beograda zajedno sa Crvenom ar­mijom i generalom Ždanovim. Prošao je sve ofanzi­ve u oslobađanju zemlje od neprijatelja ­- učestvovao je u svim borbama i stigao do Trsta i bio poznat po hrabrosti, komandovanju i da izvršavanju zadataka sa minimal­nim brojem žrtava.

Foto: Privatna arhiva

Nosilac je odlikovanja: Orden veli­kog otadžbinskog rata Sovjetskog Save­za I stepena, Orden bratstva i jedin­stva I stepena, Orden zasluga za narod I stepena, Partizanske zvezde I reda, Partizanske zvezde II reda, dva ordena za hrabrost. Uhapšen je 7.10.1949. godine u Beo­gradu bez ikakvog osnova, pod optužbom da se izjasnio za Rezoluciju informbi­roa i osuđen na kaznu zatvora u traja­nju od 14 godina sa prisilnim radom. Lišen je čina pukovnika, oduzeta su mu sva odlikovanja, sem spomenice iz 1941. godine, kažnjen je i gubitkom svih građanskih prava.

View this post on Instagram

#JagosZaric #20oktobar

A post shared by tomamomirovic (@tomamomirovic) on

Kaznu je izdržavao u zatvoru na Banjici, potom u logoru Stara Gradiška, a od 1951. godine na Go­lom otoku u Petrovoj rupi. Nakon 7 i po godina muka i golgote Golog otoka, pomilovan je i pušten na slobodu dana 29.11.1957. godine. Umro je 2001. godi­ne, a rešenjem Višeg suda u Beogradu 2013. godine je rehabilitovan.

#Zoran Đorđević

'