AKTUELNO

Život Jovanke Broz - prve dame Jugoslavije i "pepeljuge komunizma“ –kako su je nazivali, pratile su brojne "teorije zavere". I danas, šest godina nakon njene smrti, javnost ne prestaje da se bavi detaljima iz njenog života.

Malo ko se u regionu, pa čak u svetu, uz pomen imena Josipa Broza Tita neće odmah setiti i njegove supruge Jovanke Budisavljević Broz (1924-2013). Život Titove udovice oduvek je bio u centru pažnje - od detalja iz njene mladosti, preko odnosa sa suprugom, do njenog života u kućnoj izolaciji nakon Titove smrti.

Nakon saznanja da je Jovanka i posle venčanja zadržala i devojačko prezime Budisavljević, da joj je Nikola Tesla bio rođak, ali da joj je suprug bio "slab na žene" u javnosti je kao bomba je odjeknula isposvest hrvatskog bračnog para Nika i Bebe Martinec kojom je u pitanje dovedena čast Titove supruge.

Naime, prema njihovim tvrdnjama Jovanka je od početka rata 1941. godine pa do kraja 1943. živela u Zagrebu pod imenom “Meri” i to u njihovom objektu u ulici Solovljeva 19 na četvrtom spratu.

Foto: Tanjug

Da je u pitanju, navodno, Jovanka, shvatili su tek 1952. godine kada je objavljeno da se udala za Josipa Broza Tita.

Kažu, da su odmah prepoznali devojku belog tena, izrazito guste kose, jakih nogu koja je plenila zagrebačkim ulicama.

Međutim, oni nisu znali da li je tada tu boravila po partijskom zadatku, ali da po lakom životu nije ličilo na izrazitu disciplinu koju je partija tražila od svojih sledbenika.

Oni su takođe istakli da se “Meri” viđala sa italijanskim oficirima kao i sa lepo obučenim i elegantnim civilima koji nisu govorili hrvatski jezik, te da je često dolazila u stan uplakana i sva u modricama.

O tome su mnogo više znali general Kosta Nađ, general Ivan Krajačić Stevo i Miroslav Krleža tvrdili su Niko i Beba Martinec.

Jovanka Broz preminula je 20. oktobra 2013. u Beogradu, u 89. godini, dva meseca nakon što je u Urgentni centar primljena u veoma teškom zdravstvenom stanju. Sahranjena je u Kući cveća, pored Titovog groba, uz melodiju "O bela ćao", a na ploči od mermera je, zlatnim slovima, kao na Titovoj ploči, ispisano "Jovanka Broz 1924-2013".

#Jovanka Broz

'