AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas Tašmajdanske pećine sa gradskim sekretarom za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, kao i sa autorom knjige „Beograd ispod Beograda” Zoranom Nikolićem i koautorom Vidojem Golubovićem gde su razgovarali o velikom turističkom potencijalu podzemnog dela Beograda.

Gradonačelnik je u obilasku nekadašnjeg kamenoloma, po kojem Tašmajdan i nosi ime, zatim bunkera u kome je bila smeštena rezervna komanda Nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, kao i dela pećine koja datira iz perioda od pre više od 13 miliona godina, rekao da su ove pećine pravo bogatstvo koje trenutno nisu iskorišćene na pravi način.

- U njima se krije veliki turistički potencijal, s obzirom da su podjednako atraktivne i domaćim i stranim turistima. Pored toga veliko je i interesovanje Beograđana s obzirom na činjenicu da su one istorijsko svedočanstvo Beograda iz više vremenskih epoha. Mogu Vam reći da sam impresioniran kako njihovim izgledom, tako i njihovim istorijskim značajem, jer se u njima krije istorija našeg grada - rekao je Radojičić.

On je zahvalio autoru i koautoru knjige koji su ga upoznali sa podzemnim delom grada ispod Tašmajdana i podsetio da je on veoma važan za sve sugrađane jer se u njemu prelama cela beogradska istorija.

Foto: Beograd.rs

- Prethodni gradonačelnik je počeo razrešenje koncepta kako ovaj prostor probližiti Beograđanima i turistima. Potrebno je kreativno osmisliti korišćenje ovog prostora za turističke ture - pojasnio je gradonačelnik i dodao da je to veliki posao.

Prema njegovim rečima na ovom projektu je potrebno rešavanje imovinsko pravnog pitanja, zatim problem bezbednosti i statike, odnosno izrade elaborata o bezbednosti i statici.

Foto: Beograd.rs

- Želim da nastavim projekat, jer imamo idejno rešenje. Sada je potrebno adekvatno obezbediti prostor i instalacije koje su neophodne. Potrebno je izgraditi i ulaz u ove pećine i da se taj deo ukomponuje u ceo prostor. Takođe, ovaj prostor zahteva i finansijsku konstrukciju i sredstva koja se moraju uložiti, kako za raščišćavanje, osvetljenje ali i za ventilaciju - precizirao je gradonačelnik.

On je naglasio da je posao obiman i da zahteva velika srestva i velike studije, ali da će se truditi da se sa ovim projektom ne stane i da se učine značajni pomaci.

- Zadatak nije lak, ali daćemo sve od sebe da ovaj prostor zaživi kao mesto koje će moći svi da posećuju - zaključio je Radojičić.

Foto: Beograd.rs

Tašmajdanske pećine opisane su u knjizi „Beograd ispod Beograda”, a njihova bogata istorijska baština je uvek privlačila Beograđane. Na ovom mestu pored pećina iz praistorije i kamenoloma, nalaze se i bunkeri iz Prvog i Drugog svetskog rata. Pećine iznad kojih je nekada bilo staro beogradsko groblje i za koje se veruju da su mesto paljenja moštiju Sveto Save jedno je od jedinstvenih u Evropi.

Zoran Nikolić je istakao da je knjiga „Beograd ispod Beograda” skrenula od 2002. godine veliku pažnju Beograđana, kao i da su ovaj podzemni deo grada obišla tri gradonačelnika i generalni sekretar Svetske turističke organizacije Taleb Rifai.

- Svi koji su ovde došli su bili veoma zaintrigirani. Tašmajdan bi trebalo da se priključi i drugim istorijskim atrakcijama grada kao što su Kalemegdanska tvrđava i Rimski bunar. Tašmajdan ima potencijal da bude kompletna istorijska vertikala koja će prikazivati istoriju od Panonskog mora i stene koja je stara preko 13 miliona godina, zatim tragova Rimljana, Turaka, žrtava koje su ovde sklanjane za vreme velikih ratova i mnogih drugih istorijskih detalja - rekao je Nikolić i dodao da je ovo prostor koji nikako ne sme da bude zaboravljen i koji nas vraća našim korenima.

#Tašmajdan

#pećina

'