AKTUELNO

Savetnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Temerinski izjavio je danas da je kamen koji se koristi za popločavanje Trga republike najkvalitetniji, kao i da su svi radovi na proširenju pešačke zone urađeni kvalitetno i sa odličnim majstorima.

– Možemo očekivati da će, uz poštovanje standarda, sav posao na Trgu republike biti obavljen kvalitetno i trajno. Radi se o kamenu Jablanički Gabro koji je još 1987. godine izabran kao najkvalitetniji kamen tada na području cele Jugoslavije i regiona, korišćen je i u izgradnji Knez Mihailove i poprečnih ulica, a to je kamen koji je i kralj Aleksandar Karađorđević izabrao za Spomenik Neznanom junaku na Avali, jer je bio najbolji kamen u Kraljevini Jugoslaviji. Taj kamen se i dalje koristi i korišćen je i za trotoare na Trgu Republike – kazao je Temerinski.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

On je podsetio da je Knez Mihailova, kao pešačka ulica, postavila visoke tehničke standarde koji se tiču kvaliteta ugrađenog materijala i načina postavljanja.

– Poštovanje tih visokih standarda nastavljeni su u daljem proširenju pešačke zone Čika Ljubine, Zmaj Jovine, svih poprečnih ulica u odnosu na Knez Mihailovu, sve do prošle godine kada je završen Obilićev venac. Ti standardi su, dodaje, nastavljeni upotrebom istog materijala – kaže Temerinski.

On je dodao da je u svim tim projektima proširenja učestvovao Republički zavod za zaštitu spomenika kulure, jer se radi o prostorno-kulturno-istorijskoj celini Knez Mihailove ulice koja je kategorisana kao ulica od visokog značaja za Srbiju.

#Trg republike

'