AKTUELNO

Garaža "Obilićev venac" u Beogradu dobila je prvu nagradu u kategoriji najbolje rekonstruisane garaže na konkursu Evropske parking asocijacije (EPA), čiji su pobednici proglašeni danas u Malagi.

Reč je o konkursu za najveća dostignuća u parkiranju koji EPA objavljuje na svake dve godine u pet kategorija: novi objekti za parkiranje odnosno garaže, rekonstrukcija postojećih garaža, ulično parkiranje, inovacije u parkiranju i marketing u oblasti parkiranja.

JKP "Parking servis" se na konkurs, koji je objavljen prošle godine, prijavio sa projektom rekonstrukcija i nadogradnja garaže "Obilićev venac", u kategoriji rekonstrukcija garaža i ušla u finale sa još dva projekta - rekonstrukcije garaža iz Belgije (Brisela i Zaventema).

Direktor "Parking servisa" Andrija Čupković je podsetio da je Građevinski fakultet 2013. godine uradio analizu koja je pokazala da je garaža "Obilićev venac" nestabilna, apsolutno nebezbedna i da treba da bude zatvorena.

Foto: Pink.rs/I.Petrović

- Danas smo veoma ponosni. Zahvaljujem Gradu Beogradu na velikoj podršci, Evropskoj parking asocijaciji i mom timu koji je predano radio na ovome - rekao je Čupković za Tanjug nakon proglašenja pobednika u kongresnoj dvorani u Malagi, gde se od juče održava trodnevni kongres Evropske parking asocijacije.

Naveo je da je konkurs EPA bio prilika da se uporedimo sa projektima u Evropi i istakao da pobeda dovoljno govori na koji način je "Parking servis" radio na projektu rekonstrukcije garaže "Obilićev venac".

Čupković je podsetio da je garaža “Obilićev venac” 2018. godine dobila Parksmart sertifikat za prvu zelenu garažu u Evropi.

- Više od 150 stvari smo morali da uradimo, uslova da ispunimo da bi dobili prvu sertifikovanu zelenu garažu u Evropi. Takvih garaža u Americi ima 15, u Kini jedna i u celoj Evropi smo jedna, a to je naša garaža "Obilićev venac' - dodao je Čupković.

Na sesiji dodele nagrada finalisti su predstavili projekte kroz kratki film, a u ime "Parking servisa" to je učinila Biljana Vlajić, rukovodilac službe za investicije i izgradnju u tom preduzeću koja je pozdravila prisutne i najavila film o istoriji, rekonstrukciji i održivosti garaže "Oblićev venac".

Foto: Tanjug

Predsednik Evropske parking asocijacije Lorens Banerman je za Tanjug rekao da je da su svi kandidati na konkursu bili dobri, a da je o pobednicima odlučivao nezavisni, kvalifikovani žiri koji je posetio sve garaže.

- Nije bilo lako utvrditi koji je najbolji projekat, ali projekat Obulićev venac je zaista vredan i dobro je što je dobio nagradu - rekao je Banerman.

Kaže da je renoviranje garaže "Obilićev venac" jedan vrlo inovativan evropski projekat i da su svi bili impresionirani stepenom posvećenosti koji je uložen u taj projekat.

Važno je, navodi, i što je "Obilićev venac" postao garaža ne samo za automobile, već i za druga vozila.

Događaju je prisustvovao i glavni urbanista Beograda Marko Stojčić koji je izrazio zadovoljstvo što je garaža “Obilićev venac” dobila prvu nagradu.

Naveo je da je to divna vest, da je konkurencija bila veoma velika i čestitao "Parking servisu" na dobro obavljenom poslu.

- Veoma nam je važno što je ovo jasna potvrda svega onoga što radimo. Ovo je bila prilika da se uporedimo sa svim najrazvijenijim evropskim gradovima. Pobedili smo, a to je znak da svakom projektu koji radimo pristupamo ozbiljno i da su svi korisnici kasnije zadovoljni - rekao je Stojčić.

Foto: Beograd.rs

Naveo je da će se i ubuduće nastaviti sa dobrim projektima kao što je rekonstrukcija garaže "Obilićev venac".

- Idemo dalje, svaki projekat će biti na ovom nivou i moći ćemo da ga uporedimo sa drugim i nadam se, kao što smo to imali priliku danas, da pobedimo i u nekoj od drugih kategorija - dodao je Stojčić.

Nakon proglašenja pobednika, nagrađeni su izašli na binu gde su dobili statue, plakete i proslavili uz konfete koje su za tu priliku ispaljene.

#Beograd

#Garaža

'