AKTUELNO

Kako je najavila ministarka pravde, od 1. oktobra mogućnost pravne pomoći imaće osobe koje su socijalno ugrožene, korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka, lica koja bi se angažovanjem advokata i plaćanjem sudskih postupaka našla u toj situaciji, kao i ranjive grupe.

Komentarišući slučajeve nedoličnog ponašanja pojedinih sudija i tužilaca o kojima su mediji u proteklom periodu pisali, ministarka pravde Nela Kuburović kaže da nosioci pravosudnih funkcija to treba da budu 24 sata dnevno i da svojim svakodnevnim ponašanjem opravdaju poverenje javnosti, ali i da pokažu da su nezavisni.

- U poslednjih nekoliko meseci pojavilo se nekoliko događaja - sudija je razrešena zbog golišavih fotografija, imali smo sudiju koja je u toku radnog vremena pevala i slavila u kancelariji, to sve baca lošu sliku na kompletno pravosuđe – kaže Kuburović.

Dodaje da nedolično ponašanje nosilaca pravosudnih funkcija narušava poverenje javnosti u rad sudova i tužilaštva.

Govoreći o presudi Apelacionog suda u Beogradu u slučaju trinaestogodišnje Romkinje, Kuburović je naglasila da zakoni treba da važe za sve pođednako.

- Ako ja kao ministar komentarišem pravosnažnu sudsku odluku, biće da utičem na nezavisan rad sudija. Ali, činjenica je da Autonomni ženski centar ne kritikuje prvi put, oni su veoma kriticni prema postupanju sudija i tužilaca kada su u pitanju slučajevi nasilja u porodici - rekla je Kuburović za "Novo jutro".

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je podsetila da je Srbija potpisnica Istanbulske konvencije, da je prethodnih godina puno uloženo u borbi protiv nasilja u porodici i protiv diskriminacije, da smo uvodili krivična dela za koja su se u početku svi smejali, poput krivičnog dela prinudnog zaključenja braka.

- Tendenecija je poštovanje ljudskih prava, pre svega zaštita žena i devojcica, mislim da u ovom slučaju devojčica nije bila zaštićena na pravi nacin - rekla je Kuburović.

Ministarka je najavila i da od 1. oktobra počinje primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji će svim građanima omogućiti jednak pristup pravdi. Na ovo je, kako dodaje, Srbija čekala gotovo 15 godina.

Kuburović je istakla da je dosta toga urađeno kako bi sve bilo spremno za početak primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Ona je dodala da će od 1. oktobra mogućnost pravne pomoći imati lica koja su socijalno ugrožena, korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka, lica koja bi se angažovanjem advokata i plaćanjem sudskih postupaka našla u toj situaciji i ranjive grupe.

- Bitno je da se omogući pristup pravdi građanima, da oni koji do sada nisu bili u mogućnosti da ostvare svoje pravo to sada mogu. Bitno je i da imamo državu koja je finansijski stabilna i koja može da obezbedi takva novčana sredstva, to nisu mali iznosi - rekla je Kuburović.

Ona je dodala da korisnici neće plaćati naknadu za advokate, već da će one biti plaćane iz republičkog budžeta i budžeta lokalnih samouprava, koje su prve kontakt tačke i gde će građani podnositi zahtev za besplatnu pravnu pomoć.

Lokalne samouprave će, potom, građane upućivati na pružaoce besplatne pravne pomoći, koji su u najčešćim situacijama advokati.

Ceo razgovor sa ministarkom pogledajte u nastavku:

#Nela Kuburović

#Novo jutro

'