AKTUELNO

Cela Srbija je i dalje šokirana brutalnošću devojčica koje su se iživljavale nad 15-godišnjakinjom u Srednjoj školi u Barajevu.

Prema rečima majke, čelnici škole najverovatnije su pokušali da zataškaju ceo slučaj, ali je snimak, kao neoboriv dokaz, dospeo u javnost i doveo do toga da se ovaj slučaj brzo reši. Njena ćerka je, kako kaže, borac koji se dobro drži i ne planira da zbog ovoga napusti školu koju pohađa. Stres zbog nemilog događa osetio je čak i njen sin, devojčicin brat, kojem je pre 11 godina dijagnostikovan autizam.

- Nisam davala izjave jer je sve ovo previše teško za mene i moje dete, previše je medijski ispraćeno, pa tako dva-tri dana nisam gledala ni televiziju, niti sam čitala novine. Nije ni moja ćerka koju još više pogađa kada se o tome priča – započinje za Pink.rs priču majka devojčice (15), učenice Srednje škole u Barajevu, koja je pretrpela vršnjačko nasilje.

Stravičan snimak na kojem dve devojčice šamaraju njenu ćerku, vređaju je i prete joj, brzo je obišao internet i izazvao zgražavanje i osudu svih onih koji u sebi imaju barem trunku empatije.

Pročitajte još: NOVI SLUČAJ BRUTALNOG VRŠNJAČKOG NASILJA? Majka iz Smedereva tvrdi: DVE UČENICE DAVILE MOJU ĆERKU (7), direktorka škole sve negira

Majka devojčice još uvek je u šoku. Kaže da je dobila mnogo reči podrške, da je bilo mnogo osude nasilja od strane pojedinaca i medija, da joj sve to jako znači, ali da to ne umanjuje težinu i užas događaja. Kaže i da je sreća da postoji snimak i da je sve došlo do policije.

- Bogu hvala da postoji snimak, to svi kažu, pa i načelnik policije u Barajevu. Rekli su mi da se na njemu sve jasno čuje i vidi, pa su samim tim i dokazi čisti i jasni, te policija i tužilaštvo mogu da ih upotrebe – kaže majka. Snimak, kako dodaje, nije odgledala jer bi joj to bilo preteško.

Događaj uzrujao celu Srbiju, celu njihovu porodicu, pa i sina sa autizmom

Nažalost, ovaj nemili događaj pogodio je, ne samo njih dve, već i čitavu njihovu porodicu, pa i njenog sina kojem je pre 11 godina dijagnostikovan autizam.

- Ovo je ostavilo utisak i na njega. On ne bi razumeo ni kada bih mu ispričala o čemu se radi, ali je osetio naše emocije, osetio je da je njegovoj sestri teško, da je meni teško, pa je i on nekoliko dana bio uznemiren. Teško i njemu sve ovo pada jer oseća da nešto nije u redu – kaže ona i dodaje:

- Najteže u životu mi je bilo kada sam pre 11 godina saznala da mi sin ima autizam. Ovo što se desilo mojoj ćerki drugi mi je najteži trenutak u životu – kaže nam majka.

Devojčici pretili da će je pretući, ako o batinama ispriča roditeljima

Ćerkicu, kako kaže, vaspitava da bude dobar čovek, dobro dete i dobar đak. Nažalost, upravo su ovakvi profili dece i žrtva vršnjačkog nasilja.

Jedan policajac mi je, nakon incidenta, rekao verovatno nešto najlepše ikada: „gospođo, ne morate ništa da kažete i objašnjavate. Vaspitanje Vašeg deteta se vidi kroz snimak“ – kaže ona. Dodaje da ćerku nije vaspitavala da „vrati“, da odreaguje istom merom, ali da, nažalost, dobra deca uglavnom i postanu žrtve. I pored toga, mnogo je sramnih komentara pojedinaca na društvenim mrežama koji ovu majku nazivaju neodgovornom. Na to ona kaže sledeće:

"Trudim se da se ne potresam, jer znam ko sam i šta sam! Svako može da pita kakva sam ja majka i roditelj, i tek tada mogu da komentarišu i kažu bilo šta za mene".

Kaže da sa ćerkom ima odličan odnos, dobru komunikaciju, da u nju ima poverenja, ali da je njena ćerka bila zaplašena, jer su joj nasilnice rekle da će dobiti mnogo veće batine ako svojoj majci kaže šta se dešava.

- Da se snimak nije pojavio, ne garantujem da mi dete i ovaj put, od straha, ne bi reklo šta se događa. Mi zaista razgovaramo o svemu, ali mi se otvorila tek kada se pojavio snimak. Objasnila mi je da joj je zaprećeno da ne sme da kaže i da se plašila da će je sačekati batine, ako nekome ispriča, a reakcija izostane. Mislim da većina onih koji pretrpe nasilje, ćute upravo iz straha – kaže majka.

Foto: Printscreen Youtube

Podrška stigla sa svih strana

- Ja sam sebe, i ćerki i sinu, dala sto posto. Trudim se da budem koliko mogu najbolja majka, da pružim podršku svojoj deci, iako prolazim kroz drugi najteži period u životu. Ovo nam je previše naporno, previše teško – kaže ona dodajući da joj olakšavaju da kroz sve prođe poruke podrške koje dobija od mnogih.- Javila mi se lično Seka Aleksić, javio mi se Saša Vidić, gospođa Verica Rakočević, voditelji... Mnogi su se javili i poručili da na ovome ne sme da se završi i da se ovome mora stati na put, jer je umesto moje ćerke, moglo biti bilo koje dete – kaže ona.Podršku su joj pružili porodica, prijatelji, kao i policija, pa joj je čak načelnik beogradske policije poručio da bi želeo da ih primi u svom kabinetu i izrazi žaljenje i kakvu god moguću pomoć.Kaže da su reči podrške dale snagu njenoj da shvati da ništa nije kriva i da junački podnese sve.

Motiv: Pokazivanje u društvu

Svako ko je odgledao snimak, zapitao se šta bi mogao biti motiv za tako divljački napad na nemoćnu devojčicu, a razlog je, kao i u većini slučajeva vršnjačkog nasilja – dokazivanje u društvu.

One su dovele dečaka da snima tuču, kako bi posle snimak kačile na društvene mreže. Jedna od devojčica sa snimka (14-godišnja D. I.), koja je sa Zvezdare, već je pre nekoliko meseci tukla moju ćerku, a sada je namenski došla u Barajevo da opet snimi kako je tuče, kako bi opet mogla da objavi snimak i valjda pokaže da je jaka – priča majka. Objašnjava da su D. I. i njena ćerka nekada bile drugarice, ali da su prestale da se druže, bez posebnog razloga za prekid prijateljstva.

Nije bilo ni konkretnog razloga za iživljavanje, već su devojčice želele da svu svoju snagu iskale na njoj, koja je sitnija i manja.

Šokirana brutalnošću današnje dece: "Kao roditelju, meni su ovakve stvari preteške"

Govoreći o snimku koji su mnogi mediji danas objavili, a na kojem se vidi kako pet devojčica tuče jednu, a potom je teraju da im, dok kleči i krvari, ljubi đonove, kaže da je je neverovatno da se tako ponašaju deca. Dodaje da snimak nije gledala, a da joj je o njemu rekla ćerka.- Ćerka mi je rekla da je, to što se dešava na tom snimku, hiljadu puta gore od svega onoga što se njoj desilo. Mislim da bi mi na mestu pozlilo da to vidim! Kao roditelju i kao čoveku su mi takve stvari preteške, a posebno kada se tako nešto desi mom detetu – kaže ona. Dodaje i da su svi koji su gledali snimak njenog deteta, rekli da je strašan i da je nasilje toliko brutalno, da je neprimereno deci od 15 godina.- Žena iz policije mi je rekla da je skakala tri metra kada je gledala i da joj je bilo toliko strašno da nije mogla ni da odgleda. Zamislite kolika je to brutalnost koju ova deca poseduju! – kaže ona.

Pročitajte još: DRUŠTVENIM MREŽAMA KRUŽI SNIMAK STRAVIČNE TUČE DEVOJČICA! Njih 5 BESOMUČNO ŠUTIRAJU I UDARAJU JEDNU, teraju je da klekne i LJUBI IM ĐONOVE (UZNEMIRIJUĆ VIDEO)

Izvinjenje stiglo samo od jedne majke

Kada je reč o tome kako su i da li su roditelji nasilnica pokušali da opravdaju ponašanje svoje dece i da li su majku žrtve barem pozvali da se izvine, majka kaže:

- Nekoliko dana pre nego što se desila tuča bili smo na roditeljskom sastanku i baš sam se u učionici upoznala i ćaskala sam sa majkom jedne od devojčica koje su na snimku. Majka je iz Barajeva, sasvim obična žena, normalna... Čak smo se i sutradan nas dve ponovo srele pa smo išle zajedno po potvrdu deci za sanitarni pregled i zajedno smo putovale autobusom – priča majka za naš portal.

Kaže da, istog dana kada se nasilje otkrilo, devojčice koje su ga činile privedene su, a zajedno sa njima i roditelji. Isto veče je upravo ta majka koju je upoznala na roditeljskom pozvala majku žrtve:

- Ona je postupila kao čovek, pozvala me je i izvinila se u svoje ime. Rekla mi je da ne opravdava ponašanje svoje ćerke, da je nije vaspitala da se tako ponaša i da nije očekivala ovakav događaj. Bilo joj je zaista teško – kaže nam majka. Dodaje da se majka izvinila i u ime svog supruga, ali da se on njoj lično nije izvinio.

Nasilje nad svojim detetom i stravičnu torturu, što je i normalno, ne može i ne želi da bilo čime opravda.

Kako nam je rekla, osim ove majke, niko od roditelja ostale dece koja se vide na snimku nije se oglasio!

Foto: Pink.rs, Tv Pink Printscreen, Pixabay

Brojna pravdanja čelnika škole. Devojčica još ne pohađa nastavu

Govoreći o kazni, majka kaže da će tim devojčicama najveća kazna biti ta što su osuđene od svih.

- Policija i tužilaštvo rade svoje i hvala Bogu da je sve stiglo na vreme do njih, da je sve odrađeno kako treba i da se reagovalo brzo – kaže majka. Njena devojčica je juče trebalo da se pojavi u školi, ali nije, budući da nasilnice i dalje pohađaju nastavu, kao da se ništa nije ni desilo.

Čula sam se sa direktorom u ponedeljak, dakle, pre nego što je smenjen. Pitala sam dolazi li to dete (nasilnica) u školu, na šta mi je on odgovorio „naravno da dolazi, ne mogu ja nikome da zabranim da dolazi u školu“. Onda sam mu poručila da ja, kao roditelj, imam pravo da svoje dete ne pošaljem u školu, sve dok se to dete ne udalji iz škole. Mislim da je to najmanja moguća kazna koju ovo dete može da dobije. Neka je prebace u drugu školu, to nije moje da odlučim, ali ne želim da moje dete pohađa nastavu sa nekim ko se tako ophodi prema njoj – kaže majka.

Dodaje da je njena ćerka želela da upiše upravo tu školu, budući da u nju idu neki od njenih najboljih drugara iz osnovne škole. Želela je taj smer i ne želi premeštaj u drugu školu. Ipak, njena majka nastaviće da insistira na tome da se nasilnice izbace iz ove ustanove.

- Zvala sam Ministarstvo prosvete i zamolila da se iz škole udalje nasilnici. Rekli su mi da će preneti moju molbu ministru i da dele moje mišljenje, odnosno da dete koje je tuklo moje dete ne može da sedi zajedno sa mojim detetom – dodaje.

Ističe da su mnogi nasilje pokušali da opravdaju na razne načine, pa da je tako direktor škole u jednoj emisiji izjavio da je ponašanje, koje smo imali prilike da vidimo na snimku, "preslikano iz rijalitija".

- Dakle, neko ubije nekoga na ulici i može da se opravda time da je tako nešto video na filmu! Ne mogu da verujem kakvu je izjavu dao! – kaže ona u šoku i dodaje da direktor nije znao da se nasilje dešava. Njeno dete je, u momentu kada su je tukli, spasila prodavačica iz obližnje radnje koja je videla šta se dešava.

Odvela ju je u školu, kod razrednog starešine, ali direktora, prema rečima ćerke, nije bilo na radnom mestu.

Pročitajte još: ODGOVORNOST ZA PONAŠANJE JE PODELJENA - Nasilje ne potiče samo iz porodice, iako vučemo korene iz nje! (FOTO+VIDEO)

- Dete je izjavu pisalo razrednom starešini, a potom su ga vratili na časove kao da se ništa nije dogodilo. Od ćerke sam saznala, kada se vratila kući, šta se dogodilo. Niko me nije obavestio o tome šta se tog dana desilo na velikom odmoru. Direktor je pokušao da se opravda tako što je navodno rekao razrednom da me pozove, ali sva je prilika da su pokušali da zataškaju sve – priča ona i dodaje da niko nije znao da postoji snimak. Stvar je, kako kaže, postala ozbiljna u 10 uveče, onda kada je snimak procurio do medija.

- Pokušali su da se opravdaju i time da nisu shvatali koliko je ozbiljno dok nisu videli snimak, a najveći propust im je u tome što me nisu obavestili – kaže ona. Dodaje da je direktor, nakon što se incident dogodio, nije ni nazvao, dok ona nije pozvala njega.

- Saznala sam da je zvao na razgovor majku jedne od devojčica koje su tukle moju ćerku, a mene nije! Ja sam njega nazvala kako bih mu rekla kako je moja ćerka i da bih ga obavestila da neće doći u školu. Tada mi se pravdao da me nije zvao kako me ne bi uznemiravao, jer zna da imam sina sa autizmom (?!) – kaže majka.

Dodaje da proces još uvek traje, da je inspekcija u ponedeljak bila u školi, te da su joj u Ministartvu rekli da će najverovatnije uvažiti njeno mišljenje kao roditelja, da dete koje je tuklo njenu ćerku treba da se udalji iz škole.

- Nema još nikakvog zvaničnog obaveštenja i mislim da su tužilaštvo i policija sve odradili kako treba, zato nisam želela mnogo ni da se uplićem. Najvažnije je da se sve otkrilo i da može da se sankcioniše – kaže ona, zaključujući da je suština da se ovakva vrsta nasilja, kao i svaka druga, strogo osudi i nikada ne ponovi.

#Barajevo

#Vršnjačko nasilje

'