AKTUELNO

Svedoci smo nasilnog ponašanja adolescenata, pa i odraslih osoba, koje je dospelo u javnost. Neophodno je da ne tražimo krivca na jednom mestu, već da postanemo svesni da je odgovornost između porodice i zajednice podeljena gotovo podjednako, kažu sagovornici TV Pinka.

Marina Paunović, psihoterapeut, rekla je da smo danas svedoci manjka empatije i solidarnosti u zajednici čiji smo sastavni deo.

Foto: Pink.rs, Tv Pink Printscreen

- Ja se ne bih saglasila sa tim da je kada dođe do nasilja porodica uvek ta koja je odgovorna i kriva. Ne potiče sve od porodice - rekla je Paunović i dodala da mi živimo u jednom društvu, jednoj širokoj zajednici koju ne čini samo porodice, nego, ni manje, ni više skup zajednica.

Prema njenim rečima, danas je biti roditelj veoma težak zadatak. Objašnjava da je vaspitanje deteta po vrednosnom sistemu koji daje roditelj veoma diskutabilno zbog toga što dete može da prihvati vrednosni sistem uže ili šire zajednice koja nije porodica, te da takvi uzori ne moraju uvek biti ni moralno adekvatni:

- Podeljena je odgovrnost na svim nivoima, potreba za prihvaćenošću je nekad jača i iznad potreba za sopstvenim dostojanstvom. Pubertetlijama je posebno neformalna grupa bitnija od porodice, jer se na taj način osećaju prihvaćeniji u društvu - objasnija je Paunović i naglasila da je ono čega smo bili svedoci pre neki dan prikaz zajednice u malom.

Vesna Stanojević, direktorka Sigurne kuće, navela je da kad su nasilna deca u pitanju, sankcije ne mogu uvek biti dobra, te da popravni domovi ne moraju uvek da budu prvi izvor za takvu decu.

Foto: Pink.rs, Tv Pink Printscreen

- Ipak bih stala iza toga da je osnovni problem u porodici, pošto mi svi vučemo korene iz te porodice. Mi decu verbalno učimo jedno, a na primeru drugo. Ono što deca nauče kao mala ostaje za ceo život – rekla je Stanojević i dodala da se upravo po ponašanju dece vidi iz kakvih sredina dolaze.

Kako je objasnila, nasilna deca su uplašena deca koja su i sama bila svedoci, ako ne i žrtve nasilja. Podsetila je da to nasilje ne mora uvek biti fizičko, već i verbalno omalovažavanje deteta, njegovog identiteta, nipodaštavnje i ponižavanje.

#Vesna Stanojević

#Vršnjačko nasilje

'