AKTUELNO

Nekoliko dana već traje blokada Rektorata Univerziteta u Beogradu od grupe studenata koja se predstavlja kao deo protesta "1 od 5 miliona", a rektorka Ivanka Popović kaže u intervjuu za "Blic" da ima direktnu komunikaciju sa grupom studenata koji protestuju i da nema nameru da traži intervenciju policije.

Ona je navela da ne očekuje da vlast posreduje u razgovorima između predstavnika UB i studenata koji su u Rektoratu, ali da je svaka dobronamerna i konstruktivna pomoć dobrodošla.

Takođe, prema njenim rečima, zahtevi za smenu bilo kog člana Vlade RS, što je navedeno među zahtevima, nisu u nadležnosti Univerziteta.

- U ovom trenutku je teško predvideti kada će se odblokirati Rektorat. Jedan deo aktivnosti može da se obavlja izvan zgrade, ali glavni deo našeg posla, a to je zbrinjavanje potreba 100.000 studenata i 5.000 nastavnika, UB neće moći normalno da izvodi bez pristupa službenim prostorijama - rekla je ona.

Rektorka Ivanka Popović je objasnila da su u petak u Rektorat nepozvano došle dve grupe, ali da niko nije nosio nikakva stranačka obeležja.

- Moram ponovo da naglasim da su obe grupe koje su nepozvano ušle u zdanje zloupotrebile otvorenost Rektorata. Uprkos ovakvom nepoštovanju institucije, nećemo odustati od naše otvorenosti. Zakon o visokom obrazovanju i statut UB jasno definišu da na Univerzitetu 'nije dozvoljeno organizovanje ili delovanje političkih stranaka niti održavanje skupova ili delovanja koji imaju u osnovi političke ili stranačke ciljeve'. Mislim da svi oni koji su učestvovali u dešavanjima u petak mogu dobro da se zamisle kako i na koji način su kompromitovali autonomiju Univerziteta - rekla je ona.

Rektorka smatra da bilo koje organizovano delovanje partijskih aktivista sa stranačkim obeležjima ili bez njih ugrožava autonomiju Univerziteta.

Kako kaže, UB je izrastao u svetski poznatu visokoškolsku ustanovu i bilo bi štetno za naše društvo da se zarad jeftinih političkih poena ugrozi tako vredno javno dobro.

Na navode demonstranata da je UB izgubio autonomiju, rektorka Ivanka Popović kaže da niko ne treba olako da daje paušalne izjave.

- Univerziteti u celom svetu su suočeni sa različitim izazovima, tako i s ugrožavanjem nekih aspekata autonomije. U poslednjih godinu dana postignut je veliki pomak u razrešavanju slučaja spornog doktorata i privođenja procedure kraju. Ne treba ometati Univerzitet da sprovede postupak do kraja. Razumljivo je da je strpljenje jednog dela javnosti na izmaku, ali od važeće procedure nećemo odstupiti.

Studenti koji protestuju tvrde da je slučaj doktorata ministra Siniše Malog uticao na pad univerziteta na Šangajskoj listi, što ona negira.

Kako kaže, vrednovanje univerziteta se obavlja po isključivo kvantitativnim merilima, kao što su broj radova u međunarodnim naučnim časopisima, broj visokocitiranih radova i naučnika.

Dodaje i da niko iz Rektorata nije tražio i ne planira da traži intervenciju policije.

- Bilo je nekih vrlo neodgovornih izjava u javnosti da će se studentima isključiti struja i voda i onemogućiti ulazak u toalet. Naravno da se podrazumeva da osnovne potrebe studenata nisu i neće nijednog trenutka biti dovedene u pitanje - kaže rektorka Ivanka Popović za Blic.

#Studenti

'