AKTUELNO

Nedavno održana Parada ponosa u Beogradu naišla je na osudu kod većine građana u Srbiji, jer je korišten slogan 'Ne odličem se!', kao i nošenje ikone sa likom Bogorodice u čijem su oreolu smešten LGBT znak duginih boja.

Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra, kazao je da slogan Prajda ’’Ne odričem se!’’ znači da se niko ko je gej ili lezbejka ne odriče Srba koji su gejevi, kao i svoje srpske nacionalnosti.

Foto: Pink.rs, Tv Pink Printscreen

- Ove godine ikone su bile i sa jedne i sa druge strane Parade, a dečko koji je nosio ikonu sa duginim zastavama je Nikola Jovičić, teolog iz Velike Britanije i pravoslavni vernik. On je snimio video za Jutjub u kome objašnjava razlog zašto nosi ikonu sa duginim bojama – rekao je Azdejković i dodao da Nikola ima misiju, i da je sa ovom ikonom bio i na drugim paradama ponosa u pravoslavnim zemljama.

Prema njegovim rečima, Nikolin cilj je da pokrene LGBT pitanje u pravoslavnoj crkvi, kako bi se spustio gard koji pravoslavlje ima prema ovom delu populacije, u odnosu na stav crkve na Zapadu.

Foto: Pink.rs, Tv Pink Printscreen

- Sa velikim brojem poruka koji su bili na Paradi se ne slažem. Čitav prajd je prepušten komunistima, levičarima i anarhistima, a da se ne lažemo većina lezbejki i gejeva koji žive u Srbiji je nacionalno obojena – objasnio je Azdejković i dodao da su zbog stava desničarkih organizacija gejevi i lezbejke ostavljeni na cedilu i da se osećaju odbačeno.

Milica Đurđević, osnivač Zavetnika, rekla je da je premijerka Srbije prva stala na čelo kolone Parade ponosa.

Foto: Pink.rs, Tv Pink Printscreen

- Mislim da je čitava Srbija, bez obzira da li pripada Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi zgrožena ovakvim gestom, i ovo nije prvi put. Svaka Parada koja se održava već godinama unazad je imala poruku uperenu protiv SPC-a, protiv vrednosti koje propagira, i na kraju protiv samog Isusa Hrista – rekla je Đurđević i skrenula pažnju na izložbu na kojoj je Hrist prikazan sa štiklama i drugim neprimerenim simbolima.

Napomenula je da je slogan ovogodišnje Parade ’’Ne odričem se!’’ vrlo indikativan jer se time šalje poruka koja je čak i satanističke prirode:

- Tokom svete tajne krštenja sveštenik pita kuma ’’Odričeš li se Satane?’’ na šta on odgovara da se odriče. Ovde vidimo drugačiji slučaj – objasnila je ona i naglasila da se kroz tu simboliku šalje jedna veoma zabrinjavajuća poruka, koja ne govori dobro o LGBT populaciji.

#Parada Ponosa/Gej Parada

'