AKTUELNO

Vršnjačko nasilje nad devojčicom iz beogradske opštine Barajevo izazavalo je veliku buru u javnosti. Maltretiranje i zlostavljanje devojčice događalo se posle školske nastave, a sve je procurelo kada je snimak maltretiranja objavljen na društvenim mrežama, pošto su nasilnici na taj način hteli da postanu 'popularni'.

Zlatko Nikolić, kriminolog, objasnio je za Pink da današnje generacije moraju da vide patnju, a ne da je pretpostave.

- Ovakvo ponašanje postaje već kliše, pošto ovo nije prvo grupno maltretiranje žrtve. Takve žrtve su uglavnom unapred date da budu žrtve, bilo zbog siromaštva, hendikepa, kompleksa manje vrednosti, izostanka zaštitnika – rekao je Nikolić, i dodao da takvi dečaci i devojčice koji brutalno napadaju drugu decu nemaju nikavu empatiju.

Foto: Pink.rs, Tv Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, postavljanje takvih snimaka i fotografija na društvene mreže pokazuje samo koliko oni žele da istaknu sebe preko žrtve, a takva osoba se smatra nemoralnom.

- Dovoljno bi bilo da sretnete neku žrtvu vršnjačkog nasilja u školama, i da po njenom liku, pokretima vidite da ona pati, da je ponižavana, izvrgavana raznim porugama i patnjama. Svako iz komšiluka je to mogao da primeti. U školi je na nastavnicima i razrednim starešinama da to primete, a u porodici na roditeljima – objasno je Nikolić.

Kriminolog Zlatko Nikolić osvrnuo se i na to da smo svedoci ubistava iz strasti koja sa sobom nose i samoubistava počinioca u 80 odsto slučajeva:

- Strasti nisu urođenje, one su rezultat socijalizacije i vaspitanja koje se stiče u porodici. Počinilac u tom slučaju ne može da podnese da ga neko ne voli, ispoljava se egoistični narcisizam – naveo je Nikolić i dodao da ne smemo ovakvo ponašanje da mešamo sa jakim karakterom, pošto karakter podrazumeva suzdržavanje od onoga što osećamo da ćemo da uradimo.

#Ubistvo

#Vršnjačko nasilje

#škola

'