AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić podržala je učesnike ovogodišnje Parade ponosa, a na okupljanje kod Slavije došla je sa partnerkom Milicom Đurđević.

Organizacija Parade ponosa važna je za Srbiju, poručila je danas premijerka Ana Brnabić i dodala da je to dan kada se ponovo šalju poruke ljubavi, mira i tolerancije, onih vrednosti koje u našoj zemlji treba čuvati i promovisati.

- Mislim da se Srbija kreće u pravom smeru i da naše društvo postaje tolerantnije - ocenila je Brnabić uoči početka Parade ponosa. Prema njenim rečima, i dalje postoji mnogo problema sa kojima se pripadnici LGBT populacije susreću i svakim danom ih svi pomalo rešavamo.

- I ovaj Prajd služi podizanju svesti i građenju tolerancije. Meni je važno da se o ljudskim pravima govori svakog dana, a danas na prvom mestu govorimo o pravima LGBT populacije - rekla je Brnabić i dodala da ne smemo da živimo u društvu u kojem se ljudi dele politički, po seksualnoj orijentaciji, veri...

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Upitana o incidentima tokom karavana Prajda u Novom Pazaru i Valjevu, Brnabić je kazala da je svaki početak težak, a da je najbolji put borbe za prava LGBT zajednice pokazan u Beogradu.

- Svake godine je sve lakše i lakše je kada imate vladu koja obezbeđuje da svi imaju jednake uslove - rekla je Brnabić.

Na pitanje da li će zakon o registrovanom partnerstvu i o rodnom identitetu koji traže priipadnici LGBT biti usvojen, premijerka je kazala da je za donošenje bilo kog zakona potrebna većina u parlamentu i podsetila da su o tom zakonu govorili i dok je ona bila ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Kaže da je država sa nevladinim organizacijama radila i nacrt zakona o registrovanom partnerstvu.

- Za Srbiju i za mene kao predsednicu vlade je važno da te zakone nisam ja potezala, jer ja nisam premijerka LGBT populacije, već pripadnica LGBT, a premijerka sam svih građana i borim se za prava svih - rekla je Brnabić.

Ona ističe da je posebno važno što nije krila i što je od početka priznala da je lezbijka i kaže da je i pre nje, i u vreme demokrata, u vlasti bilo pripadnika LGBT, ali da se u to vreme nisu borili za njihova prava, dok ti isti, dodaje ona, njoj prigovaraju da ne radi dovoljno za LGBT zajednicu.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

#Ana Brnabić

'